Всички избори представляват сключване на договор с избирателя. Ние ясно заявихме, че искаме да променим начина на управление на държавата и обещахме, че няма да правим коалиция с ГЕРБ. 

Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ бившият министър на образованието и член на "Продължаваме промяната" (ПП) акад. Николай Денков по повод отказа на ПП да участват в контактните групи, предложени от Бойко Борисов.  

"ГЕРБ спечелиха изборите и е тяхна отговорност да направят кабинет. Ние ясно казахме, че ще сме градивна опозиция и явно Бойко Борисов не ни е разбрал. 

Нашите цели са да спрем корупцията, да направим правосъдна реформа и да променим управлението на държавата. Това няма как да стане с ГЕРБ и ние никога не сме казвали, че ще се съединим с тях.

Всичките изказвания за счупена държава са лъжливи и неверни. Когато предишното правителство беше свалено, също имаше война и инфлация, даже проблемите бяха повече отсега. 

Ако някой трябва да отговаря в каква ситуация сме сега, това са тези, които свалиха предишния кабинет от власт. Ние искаме да се спазват правилата на демокрацията, който е спечелил да управлява. Не се сърдим на никого", категоричен бе акад. Денков. 

"Няма как да забравим за открадните пари за магистрали, за Турски поток, за липсата на диверсификация, за забавянето на интерконектора с Гърция и още много неща.

Трябва да е ясно кой носи отговорност и кой управлява. Това е ГЕРБ, защото те спечелиха изборите. Няма логика те да прехвърлят отговорността върху нас. Ако искат да включат нашите политики, ще е добре. Когато се гласува бюджет, ще ги подкрепим в частите, които ние споделяме и ще отстояваме нашите политики да бъдат изпълнени. 

Не съм сигурен, че ГЕРБ е евроатлантическа партия. Строежът на Турски поток и забавянето на газовата връзка с Гърция говорят, че Борисов не е евроатлантик. Всеки може да каже, че е евроатлантик, но трябва да се гледат действията му", обяви той. 

"В ПП сме категорични, че няма да участваме в разговори за формиране на правителство. Тези, които провалиха предишния парламент, са отговорни за сегашната ситуация. 

Ние работихме усилено и си носим отговорността. Ние кабинет на ГЕРБ няма да подкрепим. Тяхна е отговорността да намерят подкрепа и да управляват. Ако вторият мандат стигне до нас, ще се съберат колективните органи на ПП и ще вземе решение как ще се процедира", разкри акад. Николай Денков. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук