Математикът проф. Николай Витанов даде информация за войната Русия-Украйна към 07 октомври 2022 г. Освен това експертът коментира и изборните резултати от извънредния парламентарен вот, който се проведе в България на 2 октомври.

"Хайде да спрете някои хора да скимтите за изборния резултат на „Възраждане“. Вас сега къде ви сърби – че взеха толкова или че го прогнозирах тоя резултат доста време преди изборите. Ами имам си технология за това, това ми е работата – занимвам се и с математическа социална динамика.

Този клон на математиката е доста развит на Запад, опитвам да го развия и тук. Специалистите по нематематическа диваника реват срещу това. Диваника, да, диваника. Обречени сте, световните постижения ще дойдат и тук, не сме изолирани. Вместо да скимтите, гледайте втората половина на предсказанието ми отпреди два месеца – че правителство ще има, ако партиите успеят да скочат английската летва – някога Чърчил и лидерът на опозицията Атли в Англия са направили правителство за да решават големи проблеми (Хитлер).

Да видим какво ще стане тук. То Чърчил и Атли не се виждат на нашенския политически небосклон, молядругарките от хълмовете имат различни интереси. На туй му се вика политическа нестабилност и тя може да продължи доста време. Отстраняването на политическата нестабилност е бавен процес.

Сега за войната.

Знаете, че мен не ме интересува, кой побеждава и кой губи в тази война. Интересува ме отработването на методологията ми за анализ и прогнози на военни конфликти. И си я отработих. Писах ви - математиката е по-силна от всякакви идеологии. Всяка идеология гледа света през криво огледало. А математиката – не.

Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място. Тук - технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.

Гледната точка тук е тази на Бисмарк - националният интерес. Чий национален интерес - нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.

На който не му харесва - да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.

Така. Я „независимите фактчекери“ да проверят дали в Ню Йорк таймс има информация, че част от украинското правителство е оторизирало убийството на Даря Дугина в Москва? Винаги съм казвал, че украинците вършат калпаво нещата и затова сега са с 4 региона по-малко.

Второ – в юрушите са хвърлени всички, ама всички рeзерви на украинската армия. И фронтът се оголва. Четете сега, къде атакуват руснаците. Много е интересно. Я намерете мнението на генералния инспектор на германската армия дали това, което правят украинците може да се разглежда като пълноценна контраофанзива? Да не би човекът да ни казва, че това е юруш? Я гледай ти, ама нека „независимите фактчекери“ да се произнесат. Ама да не ровят само в „обективните украински сайтове“.

Както виждате, войната е по-сложна, отколкото ни я представя пропагандата. Руснаците правят ли грешки – правят. Най-вече го няма надпраговият удар, който да приключи войната. Той, че прагът пада с това изтощаване на резервите на украинската армия – пада. 1 корпус убити и ранени украински войници откакто са почнали юрушите. Резервите изтъняват и руските части атакуват дори и при това числено превъзходство на украинската армия.

Лоша организация на юрушите – четете, четете, какво казват другите, не слушайте Витанов. Те украинците никакви загуби нямат. Като ровите по украинските сайтове нищо няма да намерите, значи нямат. Я, напавих си сам „независимия фактчек“ и установих, че украинската армия няма никакви загуби. Тъй ще да е.

До изборите в САЩ оставо малко време. Време е да стартира украинският мегаюруш. Много ще е интересно. Гарнизоните на Славянск и Краматорск излязоха на открита и тръгнаха към Лисичанск, готви се атака на Сватово, юрушът къв Херсон продължава с всичко налично. Ами гледайте, интересно ще става.

И помнете какво съм ви писал за системата „Таракан“. Системата „Таракан“ опира в плътни отбранителни линии и доближава по-големи градове. Гледаме каква ще я свършат украинските „Гудериани“. Времето изтича, нали така. Сега или никога – ва банк.

Отчитам, че украинците се опитват да нанесат надпрагов удар. Нещо не ми се връзва – опит за надпрагов удар, преди противникът да е вкарал свежи 30 дивизии на бойното поле. Прагът се вдига с всеки изминал ден, способността на украинците да го прескочат намалява с всеки изминал ден. Хайде да гледаме, интересно ще е.

Сега искате по конкретно за фронтовете. Днес ще обсъдим положението на 3 участъка.

Херсон.

Групировка на украинската армия – 12 бригади. Недостатъчно – доста отдавна ви писах, че трябват 18 напълно окомплектовани бригади. Скоро ще трябват много повече. Пуснали са системата „Таракан“ в действие. Загубите, както се и очакваше са огромни.

Дължината на франта се скъси и руснаците го уплътниха. Ето – системата „Таракан“ почти опира да голям град – Херсон, отбраняван от плътни отбренителни линии. Броячът на украинските загуби тук върти бясно от дълго време. При рационално поведение на руските командири се очаква провал на системата „Таракан“ тук.

Вчера нищо – опити за атаки и поредно увеличаване на украинските загуби в жива сила и техника. Ама те украинските войничета ще свършат, танковете не извират от земята, а „пенсионираните“ натовски военни като се сблъскат с факта, че системата „Таракан“ е свързана с огромни загуби, едва ли ще искат да вършат работата на оредяващите украински резерви. Гледаме.

Харков

Групировка на украинската армия тук – 24 бригади. Броячът на загубите тук също върти много яко и затова няма ни думица по украинските сводки. Гласим атака на Сватово и Кременна, та после да се спуснем към Лисичанск. Ами добре, да видим – имаме 24 бригади плюс системата „Таракан“.

Тук са и много „пенсионирани“ военни от натовските армии. Юрушът тук не бива да се отлага – всеки ден забавяне вдига прага на успеха. Промедление смерти подобно – дето е рекъл един голям практик. Резервите са обрани отвсякъде и са насочени тук.

Бахмут

Резервите на украинската армия за поддържане на юрушите покрай Херсон и около Харков намаляват и затова бяха изтеглени части от отбраната на Бахмут. Резултат – руснаците напредват там.

Украинците се надяват, че ще удържат Бахмут. Да, тай е тежко фортифициран. 8 години е окопаван. Трябва да го удържат. Падне ли Бахмут, се открива пътят към Словянск и Краматорск. Чийто гарнизони са хвърлени ва банк в посока Лисичанск.

Идеологическият фронт.

Гледате какво става на фронта. Украинската армия е хвърлена ва банк да атакува пък каквото стане стане. Обявяват се грандиозни успехи и старателно се крият загубите. Иде последният мегаюруш, без оглед на загубите, само и само да има нещо, което де се отчете като успех и да подпомогне демократическата партия на изборите в САЩ.

Такова нещо може да бъде превземане на Херсон, Луганск или Донецк. Без оглед на загубите. Какъв е прагът на успеха – твърде висок според Витанов. Не се очаква да имаме надпрагов удар. Мъчно ми става за украинците, като знам какво ги чака.

Руската пропаганда няма особени проблеми. Територията на Русия се увеличи и сега имаме украинска армия на руска територия от гледна точка на руската пропаганда. Необходимото е направено тук и се очаква неоптималното поведение от гледна точка на математиката на руската армия в тази война скоро да се промени. От пропагандна гледна точка, руснаците има за какво да се бият и са си постлали за бъдеща пропагандна обработка по посока на инвазия към Харков и Одеса.

Мнението ми си остава каквото беше – Украйна не води добре тази война, украинските войничета се утилизират за осъществяване на чужди интереси. Юрушите ще доведат до изтощаване на резервите. Състоянието е неравновесно – Украйна е на системи и се крепи на натовските пари и доставка на оръжие и наемници.

Това неравновесно състояние обаче няма да продължи безкрайно. Когато пушечното месо започне на свършва и наемниците почнат да понасят големи загуби, системите на пациента се очаква да бъдат изключени. Писал съм ви – пиша ви и пак. За едно магаре не е добре да се навира между атовете. Атовете ще се разберат, а магарето ще бъде наритано яко и от него може да не остане много.

Но вие не ме слушайте. Ревете насреща ми от диваните и се радвайте на системата „Таракан“. Както съм ви писал, войната е дълга игра. Тъй, че радвайте са на юрушите, докато можете. Те наистина ще влязат в учебниците.

Но според мен – като пример за изтощаване на една армия за постигане на чужди цели и реализация на чужди интереси. Но това си е цяла доктрина, както знаете. Която аз смятам за изключително добра и гледам и се уча как се прави.

Добре, тъй като имам работа, ще спестя политологията за днес. Но няма да ви оставя без новости от флорентинския сумрак.

За десерт - нещо от флорентинския сумрак

МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден 74)

... Трескавите празници без причина не са проява на водачество, а на слабост...

Макиавели не е обичал прахосването на пари. Добре е да има празници, защото така властта показва покровителство, задава посоката на движение, показва, че цени поданиците и тъй нататък. Но не бива да се прекалява – изпразването на празника от съдържание го превръща от лекарство в отрова. Приказвате си вие, а в залата хората са унили, мърморят си, но никой не смее да си тръгне пръв. Познато ли ви е? Не е по Макиавели.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас", написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук