Мая Божидарова Манолова е родена е на 4 май 1965 година в Кюстендил. След като завършва в родния град езиковата паралелка с английски и руски език, Манолова отива да следва в Москва, пише в свой анализ trud.bg

Не къде да е, а във Висша комсомолска школа при Централния комитет на Всесъюзния Ленински комунистически съюз на младежта. Кюстендилската надежда на БКП учи в тогавашния СССР 5 години - от 1983 до 1988 година.

След като завършва история в школата на Ленинския комсомол, Мая Манолова влиза в Димитровския комунистически младежки съюз (ДКМС), а месеци след знаковата 1989 година работи в политическия апарат на вече преименуваното ДКМС - Българска демократична младеж.

През 1989 година става член на тогавашната Българска комунистическа партия, скоро след това наследена от БСП. Партийната книжка ѝ е връчена от Георги Пирински през 1990 в Кюстендил. В съществувалия до 2016 година свой официален сайт manolova.eu, Манолова обяснява интереса си към политиката и своите убеждения с факта, че “тя е трето поколение социалист”.

“До последния си момент ще бъда социалист. БСП е дала много и на мен и на останалите лица, които виждате по трибуната, за да си позволява някой от нас да продължава процесите на разцепване. За мен БСП е кауза, а не препитание”, каза Мая Манолова през 2014 година, когато на “Позитано” 20 се очертаваха няколко фракции заради загубата от изборите.

“Аз съм последният човек, който ще направи друга формация, ще работи срещу БСП”, зарече се Манолова тогава, цитирана от червения флагман “Дума”. През лятото на 2020 клетвите на Мая отиват на кино и тя регистрира гражданската си платформа „Изправи се. БГ”.

На 30 юли 2015 г. Мая Манолова е избрана за национален омбудсман на България със 129 гласа в 43 Народно събрание, в т. ч. и с гласовете на ГЕРБ, въпреки политическата позиция на Манолова, която винаги се е афиширала за своеобразно парламентарно острие срещу второто управление на ГЕРБ. Още същия ден на избора на Манолова за омбудсман, няколкостотин, възмутени от този избор на Народното събрание, граждани излизат на протест пред парламента.

Докато крачи уверено към кабинета на омбудсмана, Манолова разтуря семейството на съпартиеца си Ангел Найденов. Двамата дълго време крият своята връзка от депутатите на БСП, но в крайна сметка обявяват публично, че живеят заедно. А на 2 октомври 2016 година двамата си казаха “Да” в центъра на София на семпло тържество. По това време Манолова вече е на държавния пост и е напуснала БСП заради несъвместимост на омбудсването с политическото членство.

Все още “червената Мая” не е регистрирала своя партия, а развива подличката игра с “гражданска платформа” в политическа коалиция за участие в изборите “Изправи се! Мутри, вън!”.
Тези дни преди парламентарните избори на 4 април, от БСП припомнят още едни нейни думи, пак от преди 6-7 години, когато искаше да е председател на партията: “Знам как се чувстват социалистите за това, че партията ерозира, че губи доверие, че губи избори. Необходими са сериозни промени, необходимо е създаването на един лидерски екип, който да вдигне партията на крака, който да направи левицата в България силна”.
Едно е сигурно, че с новата си формация, макар и гражданска, Манолова няма да помогне на левицата, а ще се опита да откъсне колкото може повече гласове от нея.

Обслужването със закон на сводниците Кондьо и Ванко 1

През 2006 година Мая Манолова е сред вносителите на изменение в Наказателния кодекс, станало известно като поправката “Ванко 1”, с което се намаляват наказанията за някои случаи на склоняване към проституция.

Изменението, което довежда до намаляване на присъдите на известни затворници, като Ванко 1 и Кондьо, е критикувано както от опозицията и медиите, така и от председателя на Народното събрание от БСП Георги Пирински, според когото то представлява “едно много сериозно петно върху работата на парламента за цялата година”.

“Аз бих казал, че най-непростимият пропуск беше поправката на този член 155 от НК. Цялата серия от действия и бездействия около този акт слагат едно много сериозно петно върху работата на парламента за цялата година”, казва тогава Георги Пирински, който по това време е председател на парламента.

Автор на фалшивата афера „Костинброд“

През 2013 г. Мая Манолова огласява схема за предполагаема изборна измама, посредством т. нар. костинбродска афера, предадена в медиите от Николай Бареков.

“Разкритието” на Мая и Бареков е направено в деня за размисъл - събота преди изборите. Цялата акция се оказва абсолютно фалшива, но дуетът Бареков - Мая вече се броят за политици.

Във връзка с избора на Делян Пеевски за ръководител на Държавна агенция “Национална сигурност” през юни 2013, който довежда до продължили над една година масови протести срещу кабинета на Пламен Орешарски, през септември същата година Манолова заявява в интервю пред Нова телевизия “Ако това ще ви успокои, аз предложих Делян Пеевски за председател”, а по отношение на протестиращите казва “Всички знаем по какъв начин са стимулирани протестите. Безспорен факт е, че се плаща.”, цитирайки включително конкретни суми: “30 лева за пенсионер, 50 лева за гражданин, а за семейство с дете над 100 лева”. Според Манолова “много хора се (хвалили)”, че по този начин “са си обезпечили лятната почивка”.

Политическият тюрлюгювеч „Изправи се! Мутри вън!“

Мая Манолова ще участва в парламентарните избори с гражданската си платформа “Изправи се. БГ”, която регистрира през лятото на 2020 г. Платформата на Манолова влезе в Коалиция “Изправи се! Мутри вън!”, която се регистрира в ЦИК за участие във вота на 4 април.
В коалицията са включени партията на Меглена Кунева Движение “България на гражданите” (ДБГ).

Председател на ДБГ сега е Димитър Делчев. ДБГ бе част от Реформаторския блок в 43-ото НС и недолюбвания партньор в коалицията със СДС и ДСБ.

В коалицията “Изправи се! Мутри вън!”е и “Движение 21” на Татяна Дончева. Самата Дончева бе 4 мандата депутат от БСП, а през 2013 г. напусна столетницата и регистрира своя формация.

С Мая е и Единна народна партия (ЕНП) на Мария Капон. Капон дълги години бе член на Демократическата партия, бе и депутат от ОДС в 40-ото НС.

В “Изправи се! Мутри вън!” е и Отровното трио, което остана дуо след оттеглянето на скулптора Велислав Минеков.
Минеков работи за кандидатите на Демократична България, а дуото Арман Бабикян и Николай Хаджигенов навсякъде следва Мая Манолова.