Ако БСП е управляваща, защо да не се нагърби с дипломация за прекратяване на войната? Европа няма воля за разрешаване на конфликта по дипломатически път. Санкциите за Русия не е правилният път, те доведоха до ескалиране. Решението за предоставяне на военна помощ предстои да бъде гласувано и прието от коалицията на войната. Това коментира Ирена Анастасова, БСП пред NOVA NEWS.

"Според нас болшинството от българския народ не е на позицията, че трябва да даваме оръжие на Украйна. Точно обратното. Социологически проучвания го потвърждават. Наясно съм, че симпатизантите на ДБ подкрепят изпращане на оръжие, но далеч не смятам, че това важи и за тези на ГЕРБ. Някой много трябва да си изкриви душата, за да твърди, че българският народ иска да се изпрати оръжие за Украйна", заяви тя. 

По думите ѝ чрез предоставянето на оръжие и непрекъснатото въоръжаване на Украйна, конфликтът се разраства и не се намира решение.

"Нито в началото на войната, нито сега, се полагат необходимите дипломатически усилия, с които да се разреши конфликта. БСП не смята, че изпращането на нашето военно оборудване, което ще ни липсва, ако го изпратим, ще допринесе за разрешаването на конфликта. Няма да изглеждаме и добре в очите на Русия. Пропуснахме златен шанс България да е посредник и място за преговори между Русия и Украйна", подчерта Анастасова.