„Докато партиите на протеста се радвахте, че служебното правителство изчегъртва ГЕРБ, не разбрахте явно, че вече е започнало да изчегъртва и вас. Предстои да го разберете и усетите.“. Това заяви председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова в декларация във връзка с края на 46-ото НС.

„Служебният кабинет нямаше потенциал да успокои политическото напрежение и да създаде атмосфера за излъчване на редовно правителство. Конституцията не вменява на служебен кабинет да реформира различни сектори или да изгражда дългосточни стратегии. Последното е симптом на скрити намерение за суспендиране на парламентарната власт от страна на президента“, каза тя.

По думите й няма как да изградиш дългосрочна политика, като знаеш, че имаш кратък срок за работа. Тя добави, че една от причините за политическата криза сега бил отказа на Радев да спазва Конституцията.

Според нея, ако след изборите на 4 април всички са били срещи ГЕРБ, то след тези на 11 юли е било всеки срещу всеки. А най- грозните сценки били между партиите на протеста, което било благодарение на интригите на Румен Радев.

Тя отчете, че президентската институция се е превърнала в предизборен щаб на действащия президент.

Атанасова припомни, че вътрешният министър Бойко Рашков привиквал симпатизанти на ГЕРБ и да агитира срещу тях.

По думите й служебното правителство хвърлило ресурс срещу ГЕРБ и да продуцира собствени политически проекти , но спряло да се занимава с текущите проблеми. „Регионалният министър не прави разлика между трасе на магистрала и паркинг“, каза тя и посочи, като провали миграцията, ваксинация, инфлацията.

„Залогът в предстоящите избори е повече от това кой ще спечели и кой ще загуби. Залогът ще бъде свързан с оцеляването на самата парламентарна демокрация, която бе атакувана от Радев. Изчегъртването на политически опоненти води до изчегъртване на демокрацията“, завърши Атанасова.