"Толкова зали сме направили, сега сме ги напълнили с легла, дай Боже да не ни трябват, но на Вълчев съм му казал, че ако зали му трябват за матурите, ще му ги дадем, много съоръжения се направиха", коментира премиерът Бойко Борисов след 
срещата на върха ЕС-Западни Балкани.


България трябва да пази парите си за по-лоши времена, каза още той. 

"Виждате в момента немската индустрия, което е моторът на Европа, не могат да се разберат как да подпомогнат. Ми ние с един полет си направихме няколко клъстера. Да видим, все пак времето е пред нас, ще се опитаме да бъдем максимално гъвкави. 

Когато сме имали най-много пари, не сме давали 13-та заплата, в момент, в който приходите драстично са намалели има една еуфория за харчене на пари, на грантове, грантове, грантове. Ама хора, това са парите на хората.

Взимането на недалновидни заеми е просто безотговорно. Разбира се, че искам да подкрепяме бизнеса, но той плаща едва 10% данък. В Германия мисля, че е 46%. Тук 10% и то след като си приспаднат разходите", заяви Бойко Борисов.

Ето какво каза още той:

Това е 11-12 години 90% от печалбата е прибирана от бизнеса, за да му дадем шанс да се развие. Утре бизнесът ще каже ли дигнете данъците, за да имате за пенсионери, за учители, за лекари. Това не е перпетуум мобиле да се самопроизвеждат парите.

Знам, че в момента стотици хиляди казват - вместо да извади и да раздаде. Ама аз пазя вашите пари, те си стоят в бюджета. МВФ ще ни даде пари колкото искаме, например. Но никой друг после на пазара няма да ни даде, щото става втори, трети, четвърти пети. Затова ние до този момент гледаме и не режем разход. Освен заплатите на министри и моята, друга орязана няма в България.

Оказа се, че и депутатите са си взимали заплатите. Нещо повече - много повече даваме за Министерство на здравеопазването, за облеклата, за лекарствата, за всичко останало. Над 150 хиляди ползват мярката 60-40.

Парите ще ни потрябват в по-критично време. 


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ