"За да направим оценка на министрите, прочетох внимателни техния меморандум. Повече в такива сглобки недоизказани, недовидени, неорганизирани няма просто да участваме. В рамките на 10-тина дни ние ще изготвим коалиционно споразумение.

Това заяви Бойко Борисов на специална пресконференция. 

"Това коалиционно споразумение започва от мандата, през МС. Ние не се явяваме за регулатори, първо за създаване на управление, на състав на МС. Затова искам да видя оценката. По същия начин както те предлагат в техния меморандум, ние ще предложим пропорционално, с еднакво носене на отговорност, с вето и нов преглед на министрите.

И повече няма да участваме в такива преговори, в които заради таланта на Кирил Петков, хвърляйки ни към външно, да остане зад скоба до сега какво е било през тези 8-9 месеца и тези министри да останат.

Първо договаряме министрите, пропорционално на базата на електоралната тежест, изразена през депутатите в парламента. Защото сега се оказа, че ДБ имат три министерства. В момента, в който това договаряме, ще предложа на Кирил Петков да започнем с КЗК. Регулаторите, които са по 121 гласа и след това със 161 гласа.

С участието на Мария Габриел, защото тя ще го изпълнява. Ние ще подкрепяме в парламента.

След конгреса на ЕНП в Букурещ ще сме готови да седнем и да представим план за управление на държавата за следващите 3 години. Всичко трябва да бъде разписано. Подписва се документа и всички го спазват.    

Искам да видя защо тези хора с 30 депутата имат повече министри, повече областни управители. Аз трябва да го обясня на хората, иначе ще гласуват за други", обясни Борисов.  

Ако ни убедят, че някой е министър е толкова добър и е свършил толкова работа, да остане, посочи той.

Ако темата за външно продължи да стои, отиваме на предсрочни избори, отсече Борисов. 

Ако има министър по европейските въпроси, тогава министрите стават 20. Тогава бих подкрепил всичко да е 50 на 50, добави лидерът на ГЕРБ. 

"Никой не ни е забил датата 6,7,8 - Денков си дава оставката, когато е решил. Христо Иванов е казал, че до април имаме време, но се надявам по-рано да стане", каза още той.

"В преговорите на Денков и Мария Габриел не съм участвал. Тогава всячески искахме да има правителство. Търсеха се компромисни имена. Сега с този меморандум, който предлагат, казаха, че са готови с ГЕРБ в най-важните неща - регулатори и съдебна система, да се парцелират 50 на 50. След като техните избиратели са съгласни с това, ще се върнем и за министрите", каза още Борисов. 

"През ветото и зам-министрите може да направим един добре работещ кабинет", уточни още лидерът на ГЕРБ.

Чувам, че се хвалят, че сме се диверсифицирали, че не купуваме руски петрол. Това е лъжа. През България тече руски газ, но през посредници. Затова си направих труда да проверя успешните сделки, които ни приписват, разкри още той. 

"Няма никаква опасност България да изпраща войска в Украйна", увери отново той.

На въпрос за новите самолети с бежанци Борисов каза: "Затова искаме Министерски съвет, който да носи отговорност. Преди 3 години тази тема не е стояла на дневен ред. Имаше нулева миграция. От месец не съм си говорил с Денков, Тагарев е в Париж. Не спират да се движат - 50-60-100 дни, кетъринг, делегации."

"ПП разбират най-много от проценти. Аз не говоря с проценти. Аз искам да нося отговорност и ГЕРБ да участва в този кабинет", продължи лидерът на ГЕРБ.

"Сега, когато се скараха с ДПС, всички депутати трябва да бъдат 100% от времето в пленарна зала, защото иначе няма да има кворум. Не си говоря с тях, не виждам алтернатива да работим с "Възраждане", с БСП. И при тях няма друга възможност. Затова това е единственият вариант и искам да го подпишем в споразумение, което да спазваме", обясни той. 

"От последните 10-15 дни трябва да съм много внимателен с говоренето. Ще подготвим документа, ще го предоставим да го прочетат, да направят своите бележки и след това да влезем в разговор. Те ни пратиха меморандума с подписи.

Ние по-сериозно ще подготвим вариантите и ако искат да има дългосрочно управление през целия мандат, го правим. Ако не искат... аз съм с отлични впечатления от работата с Петков, Иванов и Атанасов. Ще ми е тегава предизборната кампания, понеже работих отлично с тях", добави Борисов.

По думите му единственият вариант за правителство е с ППДБ. "Дори след избори, плюсът на този, документ, който готвим, е, че ще имаме основа за следизборно управление", разкри лидерът на ГЕРБ.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук