Бившият премиер Бойко Борисов трябва да бъде повикан на разпит. Това обяви пред Нова телевизия вътрешният министър Бойко Рашков.

Поводът - сигнал до Рашков от бизнесмен, който твърди, че лидерът на ГЕРБ му е оказвал натиск да не уличава негов министър в корупционна схема.

Бойко Рашков разпоредил разпит на председателя на Конституционния съд Борис Велчев

По същия сигнал вече са разпитани бивши прокурори на ръководни постове, а в полицията се е явил и бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

На извънредна пресконференция, по-рано през деня Бойко Борисов обяви, че целта на всички атаки бил единствено той.

Бившите магистрати и настоящ следовател са били призовани в полицията по повод сигнал до министър Бойко Рашков. В него бизнесмен се оплакал, че бившият премиер му е оказал натиск да не уличава министър от правителството. Случаят по думите на Рашков не бил разследван.

„Факти за оказано давление върху този свидетел от страна на Борисов този човек да оттегли показанията, които са били доказателство за уличаване на един от министрите тогава в корупционно престъпление”, посочи Рашков.

Въпреки че официално от МВР името на Борисов не беше споменато, лидерът на ГЕРБ предположи, че целта е именно той.

Борисов с шокиращи разкрития за разпитите в МВР от пияници, срина Трифонов заради джиповете

„Става въпрос за някакъв сигнал от 2009 година. Нито го знам този човек, нито го познавам. И сега разиграват целия този панаир, целия този цирк, не срещу прокурори, следователи или бизнесмени. Целта съм аз. Никога от моята уста такива изречения, че ще пращам някой някъде, не са изричани. Нямам спомен никакъв”, обясни експремиерът.

„Някой се страхува, и то много, от факта, който ще бъде установен оттук нататък”, смята вътрешният министър.

По непотвърдена информация, случаят е свързан със старо разследване срещу Мирослав Найденов, който беше земеделски министър в първото правителство на ГЕРБ. Самият Найденов е бил вчера в полицията.

„Бях викан по-скоро за сведение, не знам дали мога да използвам думата „разпит”. Не мога да коментирам за какво точно. Мога да кажа само, че трябваше да отговарям на абсурдни твърдения, целящи да дискредитират един бивш премиер”, смята той.

Не е изключено Борисов също да бъде призован по проверката. Самият той прогнозира, че щяло да се случи седмицата преди изборите.

„Аз не надзиравам работата на оперативната служба по проверката. Ако тя прецени, че това е необходимо, той трябва да бъде призован и разпитан. Мисля обаче, че тази проверка няма да бъде пълноценна, ако не бъде подложен на разпит”, заяви Рашков.

Според него вътрешни хора в МВР опитват да пречат на проверката.

„Прекият ръководител на оперативния работник, на който е възложена проверката, е направил необходимото да осуети призоваването и разпита на една следователка от Националната следствена служба. Ще извърша много внимателна проверка какви са мотивите на този пряк началник да възпрепятства изясняването на въпрос чрез разпит на действащ магистрат”, каза още вътрешният министър.

Бившият градски прокурор на София Николай Кокинов каза, че е бил питан за случай отпреди 10-12 години, за който нямал спомен.

Кокинов с първа реакция пред БЛИЦ за разпита

А бившият заместник-главен прокурор Бойко Найденов нито потвърди, нито отрече информацията бил ли е в полицията.

Бойко Рашков заяви, че когато проверката приключи, ще я предадат на компетентните органи, включително прокуратурата.