30 процента от средствата, които са заложени в оперативна програма “Околна среда” вече са одобрени, похвали се екоминистърът Джевдет Чакъров по бТВ тази сутрин.
Амбицията му е до април този процента да стане 60 на сто.
Според Чакъров заводът за боклук в София може да бъде построен и със средства по програма “Околна среда”. Това обаче би означавало, че няма да ни стигнат парите за изграждането на регионални депа, а ние имаме ангажимент да изградим 22, коментира той. Според него другият вариант е да стане на принципа на публично – частното партньорство. Чакъров информира, че екоминистерството вече е издало положителна оценка за въздействието върху околната среда за завода.
До края на 2010 г. България ще усвои всички ресурси по програмата ИСПА, изрази увереност екоминистърът. Той смята, че е чисто съвпадение, че в момента, когато Европейската комисия спря 220 млн. евро по ФАР, бяха отпуснати милиони за околна среда. Чакъров припомни, че през 2006 г. ръководеното от него ведомство не получи сертифициране от ЕК. Тогава обаче заедно с целия ми екип анализирахме проблемите, направихме промени и резултатите са явни сега, коментира той.
Чакъров заяви, че е повече от видно, че има политическа атака срещу ДПС. Атаката е най – вече срещу ръководството на партията, но ДПС е утвърдена политическа сила, призната от нашите партньори и на европейско и на световно ниво, добави той. /БЛИЦ