Всяка стъпка, която води до задълбочаване на нашите отношения, трябва да бъде подкрепяна. Има много позитивни сигнали от това посещение. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев на въпрос за визитата на премиера Кирил Петков в Скопие.

В четвъртък той участва в тържествена церемония по случай първа копка на новостроящия се православен храм „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ в столичния ж.к. "Люлин 9".

"Надявам се, обаче, както заявих вчера и от парламентарната трибуна, наред с всички усилия за подобряване на свързаността, за инвестиции, за икономика, сътрудничество, да не забравяме основните въпроси, които трябва да бъдат решени и реално ще отключат вратата за начало на преговори", заяви Радев.

"Абсолютно несъстоятелни са всякакви твърдения, че ако България поиска равноправие на македонските българи, вписано в Конституцията, като реципрочност от своя страна Северна Македония може да поиска македонско малцинство в България“, коментира държавният глава.

"Нека не забравяме, че нашите конституционни уредби са коренно различни", припомни Радев.

"Българската Конституция предвижда закрила на индивидуални права, докато македонската конституция се основава на защитата на колективните права на части от народи“, отбеляза Румен Радев.

Попитан за евентуални промени в Конституцията, Радев коментира, че за отварянето на основния закон трябва да има консенсус, дебат, обществено съзряване, че тези промени са необходими и, най-важното, трябва да има и парламентарно мнозинство.

Дебатът е назрял, отговори президентът на въпрос дали според него е дошъл моментът за отварянето ѝ.