„Една част от козовете си отдавна сме ги извадили. От 6 месеца сме на терен, представили сме нашата визия и ние вече сме пределно мобилизирани. Още през 2017-а представихме такава визия. Днес представихме и своята визия за Европа. Много се надяваме тези избори да се превърнат и във вот на недоверие за управляващите. И социологическите проучвания наистина дават равни позиции. Ние не мерим резултатите в брой евродепутати. Ние ги мерим в брой гласове и за нас е важно, дори и с един глас, ние да имаме повече от ГЕРБ. Това заяви зам.-председателят на БСП Деница Златева в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Канал 3 от на конгреса на партията.

„В строежа на магистралите, начините, по които се разпределят и сега 1,35 милиарда за „Хемус”. Обществените поръчки се раздават така, че се убива малкия и среден бизнес. Има съмнения и за корупция при санирането. Не се управлява чрез парламентарна демокрация, а в кабинета на премиера. Усещането е, че живеем в държава, в която всичко се решава от него”, каза Златева.

Относно обвинението срещу Елена Йончева тя коментира: „КТБ фалира през 2014 г. През 2017 г. прокуратурата излезе с твърдение, че се е финансирало от политици. Тогава поискахме и списък с тези политици. Такъв не е предоставен, а изведнъж излиза, че две години преди да фалирала КТБ Елена Йончева е знаела за това”.

Златева обясни и че конгресът на партията е излязъл с декларация в защита на Йончева и на свободата на словото.

Относно новината, че Елена Йончева е атакувана заради ново нейно разследване за корупционни схеми, Деница Златева обясни, че във вторник ще бъде изнесена информация от самата Йончева.

„Президентът е избран от над 2 милиона български граждани. Да, той е подкрепян от БСП, но той бе издигнат като независим кандидат. Битката между институциите може да бъде прекратена чрез взаимно уважение, толерантност и зачитане на конституционните норми”, каза Златева по отношение на престрелките между президент и управляващи и поясни, че основната атака срещу Радев всъщност идва по парламентарна линия.

Деница Златева отрече да е водачът на листата на БСП за евроизборите.

„Номинациите за евродепутат започват от 1 февруари. На 15 март ще станат ясен кой е водачът, а в края на март и цялата листа. Няма предварителни фаворити”, категорична бе зам.-председателката на БСП.

„В листите на БСП трябва да попадат хора, които много ясно ще защитават националните приоритети и приоритетите на българската левица”, допълни тя по отношение на въпроса какви трябва да са кандидатите на партията за Европарламента.

„Разбирам, че иска да се персонализира темата за листата с един конкретен кандидат, но аз съм сигурна, че БСП ще предложи силна листа, която ще отстоява интересите на българските граждани. Всеки един има място в нея. Мисля, че много по-важно е какви политики ще защитаваме, а не личностите”, каза още Деница Златева, като по този начин отговори и на горещия въпрос дали Сергей Станишев има място в листата на БСП.

Тя бе категорична, че в рамките на ПЕС има 34 партии, които имат множество различия. Обясни, че БСП ще отстоява своите позиции, но така или иначе левите партии имат и една цел – да не управляват десните, да не се отстъпва от кохезионната политика и да не се стига до Европа на няколко скорости.