Съюзът на демократичните сили ще поиска от ДКЕВР да отмени поскъпването на парното отопление. Това заяви новоизбраният председател на СДС Мартин Димитров. Той каза още, че от синята партия са изготвили аргументи и анализ, който ще бъде представени днес на държавната комисия.

Според него, заради предсрочно прекратения от правителството на БСП изгоден договор между България и Газпром и подписването на нов неизгоден за страната ни, всяко българско домакинство е загубило между 1000 лв. и 1200 лв. заради новите цени на парното.
БСП и бившият министър на икономиката Румен Овчаров нарушиха интереса на България с подписването на договора с Газпром, с който необосновано бе увеличена цената на природния газ и затова днес плащаме скъпо парно, подчерта синият лидер. Димитров обясни, че от този договор страната ни губи над 2 милиарда лв.. Според синият лидер всички предприятия в България, които употребяват природен газ, като торовите заводи, ще загубят за периода около 550 млн. лв. Той каза още, че е безумно да се сключва подобен договор, в условията на световна финансова криза, който нанася тежки вреди на българската икономика.
Димитров допълни, че от синята партия ще настояват за одит на Булгаргаз, който да бъде извършен от независим, авторитетен външен одитор, нает от принципалът на държавното дружество - Министерството на икономиката.
Синият лидер каза още, че СДС ще предложи заседанията на ДКЕВР да бъдат открити, за да е ясно каква е позицията на всеки от членовете на регулаторния орган по важните решения, които комисията взима.
В отговор на журналистически въпрос Мартин Димитров обясни, че синдикатите водят съдебен спор за увеличаването на цената на парното, но подходът, който предлагат от синята партия, е съвсем различен. Той допълни, че прокуратурата може да се самосезира и да вземе отношение относно сключения договор с Газпром. Ние ще използваме всички инструменти този въпрос да е във фокуса на общественото внимание да се търси отговорност, включително политическа, бе категоричен председателят на СДС. Украйна ще постигне доста добри условия, каквито България имаше преди подписването на новия договор с „Газпром", поясни Димитров.
Според него всички български граждани са ощетени. Предстоят парламентарни избори и всеки глас, даден за нас, е инструмент за търсенето на правата на тези хора, каза в заключение синият лидер. /БЛИЦ