От ПП се опитаха да представят на своите избиратели, че тази сделка си струва, че тя е най-добрата възможна. Тя беше представена именно като сделка. Жертвата не е кандидатурата на министър-председател. Цялата сценка се разигра с цел да се убедят избирателите на ПП, че сделката си струва – ще получат главния прокурор и всякакви реформи.

Това коментира в ефира на БНТ политологът доц. Стойчо Стойчев.

Експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова смята:

„При толкова ниска избирателна активност, да се мисли какво биха мислили избирателите, които са се свили до ограничен кръг лица – 4 от 10 граждани са гласували, е доста фантастично разбиране. За мен проблемът е друг – да се жертва главният прокурор, когато той не е формално от ГЕРБ, е лесно.“

Според нея въпросът е какви са следващите стъпки на този парламент.

„Да приемем, че министърът на правосъдието ще влезе в компетентност и предложи да се тръгне нататък – въпросът е дали тези членове ВСС ще изберат следващия главен прокурор или нови хора ще изберат нов главен прокурор. Ако този Висш съдебен съвет предприеме усилия да избере новия главен прокурор, може да очакваме типаж, подобен на сегашния. При нов ВСС може да очакваме нещо различно.“

„Радикалната промяна в прокуратурата може да означава промяна в това да се ограничат правомощията на главния прокурор или длъжността му да бъде модифицирана с още един прокурор към ВАС плюс разделяне на ВСС на два органа. Може да очакваме нов закон за съдебната власт“, смята тя.

Доц. Киселова подчерта, че подкрепата на ГЕРБ е подкрепа в аванс, като смята, че тепърва ГЕРБ ще предявява претенции за въпроси и длъжности.

„Очакваме като заявители на нов тип политика, именно ПП да обяснят защо търсят подкрепата на ДПС и как инструментализират този процес. Ако преди година бях казал, че ГЕРБ и ДПС ще правят съдебна реформа с мандата на „Демократична България“ по идея на Христо Иванов, щяха да кажат, че съм луд“, допълни доц. Стойчев.

„В кратките предходни народни събрания партиите очакваха някакво чудо. Помощ няма откъде да дойде, освен ако партиите не потърсят път една към друга. ДПС преди година представи проекта за промени в конституцията.

Да се водят преговори на ПП с ИТН не е много възможно все още, защото те бяха причината за сваляне на правителство. Следващата крачка е да се търси подкрепата на БСП“, каза още доц. Киселова.

Според доц. Стойчев не е нужно да бъдат козметични промените – те могат да са фундаментални и да останат само нормативни. Правната реформа не е нужно да създава обществени отношения. Той допълни, че центърът на тази коалиция ще бъде в НС – там са лидерите.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук