Няма игра. Това е процедурата по конституция. Първата политическа сила, ГЕРБ си използва правото да представи политически кабинет. Търсейки мнозинство в парламента, търсим логични партньори в десния политически спектър, каквито се заявяват ДБ. За съжаление виждаме една неподготвеност за комуникация. За съжаление, в ЕП те гласуват често със социалисти. 

Това заяви Александър Иванов, номиниран от ГЕРБ за министър на регионалното развитие в ефира на bTV, коментирайки усилията на партията да излъчи правителство. 

Той припомни, че миналата седмица при излъчването на председателите на комисиите в парламента ДБ са получили подкрепа от ДПС. 

"Ние поканихме ДБ пред прожекторите на журналистите да водим дебат, а те ходят по кьошетата да се разбират с някой за някаква подкрепа. Нали основната борба е тази срещу задкулисието?", добави Иванов. 

"Нека да излязат колегите и да кажат на каква цена са потърсили подкрепа от ДПС. Те излъгаха. Председателят на бюджетна комисия, за мен ,е резултат от някакви договорки", каза още представителят на ГЕРБ. 

Той подчерта, че днес ГЕРБ са внесли предложение за анкетна комисия по случая с Росенец. "Това са дела, а не думи. Защо Христо Иванов не дойде да обсъди на среща с нас промените в съдебната реформа?. Роден съм в Бургас и баба ми е водела на Отманли. Росенец никога не е било плаж.

Щом върху това се гради цялата политическа платформа, на дясна партия така да е. Всички искаме да е по най-прозрачния начин. Кой приватизира Лукойл? Това е било част от активите на Лукойл, нека да бъде проверено", каза още Иванов. 

По думите му, проверката е висша форма на доверие, така трябва да се работи. "ИТН, ДБ и другите партии, подкрепили протеста, нека сега да поемат политическата отговорност, да се срещнат с нас и да кажат за какво ни подкрепят и не. Но те имат договорки на тъмно", каза още Иванов. 

По думите му ГЕРБ, за разлика от останалите партии, не бяга от отговорност при съставянето на правителство. "Те какво предлагат? Къде са предложенията на спечелилите партии от протеста? Те нямат предложения. Защо е тази тишина? Правят се договорки на друго място, краде се вота на избирателя", убеден е Иванов. 

"Утре ще внесем покана към ИТН. Те защо се крият? Eдна политическа сила, когато има ангажимент за реформи, да си подготви политическия кабинет и следващите стъпки, които ще направи в народното събрание. Животът не спира да се върти, защото някой иска реформа в една или друга сфера", каза още Иванов. 

Трябва да се платят пенсии, идват ваксини, трябва да се завършват инфраструктурни проекти, добави Иванов. 

"Трябва да има една стабилност и предвидимост. Има здравна пандемия в целия свят. Тя ще засегне неминуемо икономиката, ще стигне и до нас, ако няма стабилно управление - нека да има приоритети, нека да говорим с Да, България с ИТН. Ние това не го виждаме.

Виждаме в залата как атакуват една политическа сила, а после те получават подкрепа за назначаване на ръководни постове. Ми нека да излъчат управление", изрази негодувание представителят на ГЕРБ. 

"Нека всичко се случва под прожекторите. Само със заклинания не може да се управлява, да се постига благоденствие, да се доведат инвестиции. Нека има светлина. Нека да се гради на политики, на компромиси, а не по кьошетата. Имаме прекрасна програма. Всеки си коментира от неговата камбанария", каза още Иванов. 

По думите на Иванов, ако не се постигне съгласие относно правителството на ГЕРБ, мандатът ще бъде върнат и то няма да бъде гласувано.