Водачът на листата на "БСП за България" за европейските избори и говорител на парламентарната група Елена Йончева и депутати от групата на левицата внесоха в Министерството на енергетиката искане за предоставяне на информация и документи относно концесията за добив на въглища от Пернишкия въглищен басейн.

Правителството на Бойко Борисов нарушава закона, облагодетелства определени фирми, които буквално унищожават българската земеделска земя. Хората от село Дивотино установяват, че нивите им ги няма. Кметът на селото ни каза, че фирма, свързана с името на Христо Ковачки, унищожава земеделската земя в района. Става дума за 200 декара обработваема земя, заяви Елена Йончева пред журналисти. Установихме чудовищни закононарушения, каза тя.

По думите й фирмата "Министрой - мини открит въгледобив" ЕАД, е извършвала незаконна дейност, при изтекла концесия, но според жителите на селото дейността на фирмата не е прекратена. Напрактика незанконно е извършвала добив в продължение на година и половина, заяви Йончева.
Концесията й след това е подновена със задна дата, което е закононарушение. На правителствено заседание след това правителството прехвърля правата на нова фирма с два лева капитал, която е избрана без конкурс и която отново се свързва с името на Ковачки, заяви Йончева. Новата фирма се казва "Мининдъстри" ЕОД.  Общественият натиск е много голям. Работата на мината в момента е прекратена, след протести, но тази земя е унищожена, посочи още тя.

Кой носи персонална отговорност, попита Йончева.