Изпълнителният съвет на "Продължаваме промяната" разпространи до медиите писмото, което изпрати на ГЕРБ, които от своя страна вчера заявиха, че не приемат подобен тип диалог.

Какво пише в него

"Уважаеми колеги от ГЕРБ,

Както знаете, още през октомври миналата година Народното събрание имаше пълна готовност да приеме три законодателни акта, които са нужни, за да получи България второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост.

Точка на пречупване: Разкриха истината зад предложението на Борисов преди изборите

Продължаващото отлагане и нежелание за приемане на тези актове поставя под риск влизането на 10 милиарда лева европейски средства в българската икономика, забавя икономическия растеж и подобряването на различни сфери от живота на българите.

  • 1. Закон за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения

С този закон защитаваме хора, които подават сигнали за корупция. Това, което ГЕРБ искаше, беше законът да важи за сигнали относно престъпления, извършени след март 2021 г., за да не засяга времето на управление на ГЕРБ. Европейската комисия обаче категорично подчерта, че такива ограничения са недопустими. Ето защо внесеният законопроект дава защита и на лица, подаващи сигнали за корупционни практики преди 2021 г..

  • 2. Закон за несъстоятелност на физически лица (внесен в 48-ото Народно събрание на 4 ноември 2022 г., в 49-ото Народно събрание на 13 април 2023 г. и в 50-ото Народно събрание на 25 юли 2024 г.).

След над 12 години отлагане, в предходното Народно събрание този законопроект беше приет на първо четене и работна група от депутати и експерти от всички заинтересовани страни работи над 5 месеца по довършването му. Въпреки това не се стигна до гласуване на второ четене и България остана единствената страна в ЕС без подобен закон.

Ние знаем, че партия ГЕРБ имаше разговори с колектори, както и с други участници във финансовите пазари, чиито интереси се засягат от законопроекта. Време е обаче да осъзнаете реалността - има много добросъвестни хора в България, които са в невъзможност да платят своите кредити и задължения и имат нужда от втори шанс.

  • 3. Правила за попълване на състава на Комисията за противодействие на корупцията (внесени в 48-ото Народно събрание на 19 октомври 2022 г., в 49-ото Народно събрание на 26 април 2023 г. и в 50-ото Народно събрание на 28 юни 2024 г.).

Няма как да спрем кражбите и корупцията в България, ако нямаме работещ антикорупционен орган с независимо ръководство, което е прозрачно назначено. Вече поискахме оставката на сегашния и.ф. председател Антон Славчев, който е с изтекъл мандат, заради неефективната работа на комисията и заради политическата й употреба.

Не е нормално България да има най-много лица, санкционирани по глобалния закон "Магнитски" за корупция, и нито едно лице, осъдено за корупция у нас. Предполагаме, че приятелски отношения с г-н Пеевски и г-н Горанов може да ви спират да придвижим тези правила (които за последните 2 месеца дори не са разпределени на ресорната комисия в НС), но второто и последващите плащания на обща стойност 10 милиарда лева за българските граждани зависят от приемането на тези правила, одобрени и изработени съвместно с Европейската комисия.

Колеги, моля да ни информирате дали смятате да приемем тези законодателни актове, които коментираме от близо година и половина. Ако не ги приемем, се блокират средствата за

  • одобрените за саниране сгради;
  • ново оборудване в болниците;
  • ремонти и нови кабинети в над 100 училища;
  • хеликоптерите за спешна медицинска помощ;
  • бързи влакове за БДЖ;
  • изграждането на индустриални паркове;
  • подпомагане на бизнеса за закупуване на нови машини и много други необходими на България проекти за над 10 милиарда лева.

Алтернативата е да обявим на българските граждани и българския бизнес, че тези 10 милиарда лева няма да бъдат инвестирани в икономиката и хората в България - и това е цената, която България ще плати, за да запази своите корупционни практики.

Ще има ли кабинет: Борисов с остър отговор на Асен Василев, захапа го за джендърите БЛИЦ Live

Ние вярваме, че много от вас виждат не само нуждата от тяхното приемане, но и разбират вредите от огромното закъснение, с което се движим.

Обръщаме се първо към вас, тъй като придвижването на актовете зависи от председателите на водещите комисии и председателя на Народното събрание, които са от ГЕРБ".

От "Продължаваме промяната" изразиха надежда да има резултат през следващите дни.