Актуалната среда за сигурност в Близкия Изток обсъдиха държавният глава Румен Радев и емирът на Държавата Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани.

Двамата проведоха телефонен разговор днес. Теми на разговора бяха дипломатическите усилия за намаляване на напрежението в региона, в т.ч. и възможностите за обезпечаването на свободното корабоплаване в Червено море.

Българският държавен глава и шейх Хамад ал-Тани споделиха виждането, че водещото предизвикателство, по отношение гарантирането на траен мир и устойчива стабилност в този ключов за глобалната сигурност регион, остава неразрешения израело-палестински конфликт.

Споделена беше и оценката, че единственото трайно и общо приемливо решение на този конфликт може и следва да се търси на основата на стриктното спазване на международното право и прилагане на релевантните резолюции на ООН.

Изразено беше и безпокойство от нарастващите рискове в посока неконтролируемо регионално разрастване на конфликта. В този контекст и като първа стъпка в посока постигането на траен мир и просперитет на държавите в региона беше откроена необходимостта от възможно най-скорошното освобождаване на всички свързани с конфликта заложници и прекратяване на всички актове на насилие и използване на груба военна сила.

Както БЛИЦ съобщи, днес новите конституционни съдии положиха клетва, но на церемонията президентът не присъства. Мотивът му беше, че "не приема думите да противоречат на действията". 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предположи, че държавният глава е бил зает

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук