Командирът на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Румен Радев вече е свободен гражданин. Днес той официално е напуснал Българската армия, съобщава Епицентър.бг, позовавайки се на информация от Министерство на отбраната.
Заповедта на освобождаването му от поста е била подписана от министъра на отбраната Николай Ненчев на 10 август и му е връчена на 11-ти.
 
Преди окончателно да се раздели с военната служба, ген. Радев трябвало да предаде повереното му армейско имущество. Като материално-отговорно лице на военновъздушните сили на Република България генералът трябвало да приключи и с процедурата по предаването на техниката. Румен Радев поискал това да стане за един ден, вместо за стандартните три
 
Ген. Радев е сдал на Генералния щаб днес самолетите, хеликоптерите, базите и прочие имущество, за което е отговарял. Днес той е предал и личния си компютър и е освободил кабинета си в Министерство на отбраната. Изнесъл е и личното си имущество.
 
От Министерство на отбраната недоумяват защо публикуването в „Държавен вестник“ на указа за освобождаването на ген. Румен Радев се бави.
 
Запознати обясниха, че заповедта на военния министър е подписана на 10 август, а окомплектованите документи са били изпратени веднага в президентството. Именно служителите на Росен Плевнелиев, заедно с издадения указ на държавния глава е трябвало да ги предадат в „Държавен вестник“. Към този момент това не е станало и в утрешния брой указът няма да бъде публикуван.
 
От МО обаче подчертаха, че за тях Радев вече не е служител на армията. А това беше една от пречките той да може да заяви участието си в политическия процес в страната.
 
Междувременно днес стана ясно, че утре бившият вече военен ще представи мотивите си за напускане редовете на Българската армия и ще говори за реалното състояние на българската изтребителна авиация. Това ще стане на пресконференция в БТА, която ще започне в 10 часа.