БСП и ГЕРБ влязоха в спор за разпределението на парите за общините по време на управлението на кабинета „Борисов“ 2 и в частност в последните дни на правителството.

Със самочувствието на самодържец правителството на Борисов си позволи да раздава пари

когато, както и на когото си иска, заяви в декларация от името на ПГ на „БСП лява България“ Манол Генов. По думите му държавата е давала на общини, към които правителството и премиерът имат интерес или партиен ангажимент, а други са били наказвани с лишаване от финансиране на партиен принцип.

„Над 2,4 млрд. лева е раздало правителството само след подаването на оставка през ноември“, каза Генов. По думите му на подобна скорост би завидял и влакът стрела. „Близо 50 млн. лева са отишли за неотложни ремонти и инфраструктурни проекти на общини“, отбеляза той. Генов посочи, че 1 млрд. лева са били дадени за програмата за саниране, която е пример как грубо се погазва законът за публичните финанси.

Само за месец и половина от подаване на оставката към общините са поели 69 млн. лева при 110 млн. лева раздадени през цялата година, посочи Манол Генов. „Дали на изпроводяк ГЕРБ не поставя

сиренца в капаните

къде ще потърси и намери електората си напролет и дано мишлетата бъдат по-малко“, коментира той.

В отговор заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева обясни средствата към общините с излишъка в бюджета от 1,5 млрд. лева. „Никога правителството на ГЕРБ не е деляло общините на наши и ваши и всяка е получавала толкова колкото е поискала“, заяви тя.

„За разлика от вас ние не поставяме сиренца в капаните на хората, ние не ги лъжем и им казваме истината“, коментира Караянчева. Тя посочи, че санирането е една добра програма, която дава възможност на малкия и средния бизнес да работят на терен.

„Когато тя стартира, вие

лъжехте хората, че ако подпишат документите, ще им откраднат апартаментите“,

отбеляза Караянчева. По думите ѝ в програмата за саниране работят над 80 хил. човека. „Оправи се външният вид на кварталите, но и сметките за ток“, добави тя.


Източник: БТА