Спадът на рейтинга на водещите германски партии, включително на консервативната коалиция ХДС/ХСС, е свързано с миграционния проблем. Това заяви в интервю за вестник „Рейнише пост“ министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер, цитиран от БГНЕС.
 
„Миграционният въпрос е източник на всички политически проблеми в тази страна. Повтарям това вече три години и това се потвърждава от много допитвания“, отбеляза той. „У нас за пръв път се появи партия по-дясна от ХДС/ХСС, която може да укрепи своите позиции в средносрочна перспектива. Имаме разделена държава и недостатъчна подкрепа за народните партии в обществото“, каза Зеехофер, говорейки за усилването на политическия небосклон на дяснопопулистката „Алтернатива за Германия“.
 
Според него много германци свързват своите социални страхове с миграционния въпрос. Вътрешният министър също така посочи трудностите при намирането на общоевропейско решение на проблема с мигрантите. „Да вземем например, споразумението с Италия – за всеки мигрант, който ние връщаме, трябва да вземем друг. Това е игра с нулев резултат. Това съдейства за установяване на ред, но не ограничава миграцията“, смята Зеехофер.
 
Хорст Зеехофер преди влизането си в четвъртото правителство на канцлера Ангела Меркел, беше премиер на провинция Бавария, където от края на Втората световна война безсменно управлява Християнсоциалния съюз /ХСС/, по-малката партия в коалицията на национално ниво с Християндемократическия съюз /ХДС/. На предстоящите по-късно тази година избори ХСС за пръв път е изправен пред възможността да загуби своето мнозинство заради усилването на „Алтернатива за Германия“.