Служебният премиер Димитър Главчев потвърди, че има сигнал за заплаха срещу политици, който е обширен и "може би засяга партийни лидери".

Той отклони въпрос дали засяга Бойко Борисов, Кирил Петков и Атанас Атанасов, като лаконично каза, че "сигналът, за който аз знам, не може да засяга г-н Атанасов".

БЛИЦ припомня, че преди дни ген. Атанасов разтърси България, като заговори за снимки на снайперисти на оградата на Бойко Борисов. 

Впоследствие информацията коментира и самият лидер на ГЕРБ Бойко Борисов

"Преди около седмица хората, които се занимават с моята охрана ме информираха, че има много сериозен сигнал от най-голямата служба в света", каза лидерът на ГЕРБ и допълни:

"Единственото, което мога да кажа през годините, е заради Украйна. Аз така го оценявам. Вината, ако има такова нещо, касае само Украйна".

Главчев, който също коментира темата, е в Брюксел, за да участва в редовното заседание на Европейския съвет (ЕС) на 27 и 28 юни.

Преди срещата той коментира пред журналисти, че България ще настоява Европейският съвет да препотвърди заключенията си относно Северна Македония и да призове страната да спазва поетите ангажименти, за да продължи по пътя си към ЕС.

"Очаквам да се спазват уговорките и затова ще припомня на колегите какви ангажименти са поети още на 18 юли 2022 г., когато беше по-широката рамка и каква е пътната карта за приемане на Северна Македония.

Декември 2023 г. беше по-конкретизирано и точно беше фокусът върху конституционните промени. Напоследък виждаме изявления от партийни лидери и от правителствени ръководители от РСМ, че няма да се правят такива промени. Ще запозная колегите от Европейския съвет какви са настроенията и просто да си припомним какво е било прието по този повод."

На въпрос, разговарял ли е с гръцкия си колега за някакви общи действия по повод позицията на Скопие, Главчев отговори:

"Не съм разговарял с колегата от Гърция по въпроса, но предполагам и той няма да остане безучастен. За мен е важно да покажем каква е българската позиция, която е общоевропейска впрочем."

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!