Финансовият министър разкритикува оттеглянето на доверието на президента към правителството. Пред БНТ Владислав Горанов заяви, че не е съгласен държавният глава да може да назначава служебни правителства.

Той допусна, че в конституцията на България има системна грешка, която позволява на президента да назначава служебни правителства.

"Политическият нагон на президента беше подхранен в началото на неговото управление. Той е успешен военен, добър пилот, доколкото колегите му го определят, но има системна грешка в Конституцията, натоварването на президентската институция със задачата да състави правителство е изпитание, изпитание, което ще продължи до края на мандата на Радев", посочи министърът. 

По думите на Горанов в основата е липсата на политически опит от страна на държавния глава.

Финансовият министър подчерта, че не може да коментира президентската институция, а единствено Радев като политик. Горанов коментира и сваленото доверие на президента към правителството.

"Доверие или недоверие може да гласува българския парламент, с гласуване на недоверие в изпълнителната власт, ти гласуваш недоверие на демокрацията, защото има един парламент, който е гласувал доверие на това правителство и той управлява по силата на демокрацията.

Ако уважаваме демокрацията, всеки трябва да остане на мястото на което е, не съм сигурен, че ГЕРБ би спечелил, ако някой президент си тръгне по-рано от края на мандата му, особено Радев.

Аз видях че прокуратурата свали доверието си с Радев, след няколко дни Радев свали доверието си от правителството. Трябва ли и правителството да каже, че е свалило доверието си от президента и да не си говорим", попита Горанов.

Финансовият министър увери още веднъж, че не е знаел какво се случва в хазартния бранш. Той коментира, че вниманието към хазарта е било изострено след сигнал на бизнеспартньори на Васил Божков през декември.

"В комисията по хазарта имаха представители различни ведомства - ГДБОП, ДАНС, НАП, те също можеха да алармират техните министри ако са подозирали, че аз съм налагал чадър".

Според Горанов е правилно и решението за държавен монопол на хазартния бизнес.

"Според мен първият печеливш е българският народ, който няма да бъде постоянно изложен на натиска да участва в хазартни игри. Макар и доста нескопосано, колегите от БСП и ние защитихме една теза за ограничаване на достъпа до хазарт", посочи той. 

Финансовият министър подчерта още веднъж, че влизането в еврозоната е единственият път пред България в момента и ще доведе до решение за притесненията на хората - колко струва българския лев.