След като не успя да накара президента Румен Радев да насрочи заседание на КСНС за Северна Македония, Кирил Петков свика коалиционен съвет.

Предварително бе обявено, че премиерът искал да запознае партньорите във властта с напредъка на преговорите с Република Северна Македония (РСМ) през последните месеца. Депутати от БСП коментираха, че това е опит да бъдат убедени, че “ветото трябва да се изтегли напред”, както твърди Петков. Според тях единствено премиерът ни и депутати от партията му твърдят, че има напредък в отношенията и диалога между двете страни.

"Тезата на "Демократична България" е, че въпрос на национален интерес на България е РСМ да бъде член на Европейския съюз (ЕС), след като изпълни очакванията ни", заяви Христо Иванов.

"По темата за Северна Македония няма нещо, което може да промени позицията на БСП. Единственото, което може да я промени, е изпълнението на договора от 2017 година, което на този етап не виждаме", посочи Георги Свиленски.

От ИТН са категорични, че не бива да се вдига ветото, докато РСМ не изпълни условията на България.

"Когато се стигне до премиера, той започва панически да реагира. В публичното пространство започват да пълзят съобщения за това, че който е против присъединяването на Северна Македония поддържа Путин", каза Николай Радулов.

Според депутати от управляващото мнозинство Петков е свикал съвета, за да оправдае невъзможността да изпълни поет ангажимент към САЩ с коалиционните партньори.

"Срещите не са толкова важни, важни са резултатите. Очаквам коалиционният съвет тази вечер да следва постигнатите с консенсус и становище предложения от КСНС през януари, да отстоява българския интерес и Копенхагенските критерии за членство, които се базират много точно върху човешките права и недопускането на дискриминация. Ако всичко това се лучи, ние ще помогнем на Северна Македония да върви устойчиво по този път", заяви президентът Румен Радев по повод предстоящия тази вечер коалиционен съвет.

По думите му фокусът, поставен от правителството върху външната политика, не може да измести вътрешните проблеми в страната.

"Очаквам този устрем и енергия, които се влагат за решаване на проблемите на РСМ по нейния път към Европа, да се прилагат в не по-малка степен за проблемите на българските граждани. Както виждаме, те растат - бедността, тревожната инфлация, това, което става в енергетиката, топлофикациите. Очаквам там да бъде фокусирано вниманието", каза Румен Радев.

Извънредно! Радев с две условия към РСМ, Скопие тръпне в очакване!

Позицията на президента остава непроменена - началото на преговорите не трябва да бъде обвързано със срокове, а с резутати, особено що се отнася до правата на македонските българи.

Радев коментира и изтеклия в медиите проектозакон за националната сигурност, станал известен като българския вариант на "Магнитски":

"Очевидното нежелание на прокуратурата да се бори с корупцията в България не означава, че трябва да се погазват основни законови положения и човешки права, за да се търси справедливост", заяви президентът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!