Има възможност Сергей Станишев действително да се е объркал при гласуването за СЕТА. Това ще стане ясно, има процедура за промяна на гласа. Това каза бившият социален министър Ивайло Калфин, предаде Канал3.

Той обясни, че българската икономика е по-слаба и ние губим от споразумения като СЕТА, защото вносът ще стане по-лесен, но износът за Канада на български стоки е малко вероятен.

Според него и общият пазар не носи ползи на България, защото нашето производство е много по-слабо от европейското. "Държим се като страна кандидат-членка, а не като страна със самочувствието, че от нея зависи какво се случва в Европа", допълни Калфин. 

Той разкритикува, че не се излъчва еврокомисар, като заяви категорично, че е по-добре да се посочи който и да е и че няма друга такава държава, която да не излъчва еврокомисар.

На въпрос дали не се е обидил, че не е бил избран на президентските избори и затова да се е оттеглил от политиката, той отговори, че няма как да се обиди на хората, че не са гласували за него. "Не съм се оттеглил от ръководството но АБВ, но няма да участвам в тези избори. Не ми се ще да правя генерални изказвания дали се отказвам от политиката и оставам ангажиран с АБВ", обясни той.

"Политиката уморява и хората се уморяват да гледат едни и същи лица. Това трябва да разбере Бойко Борисов", каза още Калфин.

Той обясни, че продължава ангажиментите си в Брюксел. Бившият социален министър прогнозира, че в Европейския съюз предстои голяма промяна и тя ще се отрази в бюджета, който се подготвя в момента. "В момента темата за влизането ни в Шенген не е толкова важна, защото до няколко години ЕС може да изглежда по доста различен начин. Трябва да се борим да не попаднем в периферията", посочи Калфин.

По темата за машинното гласуване той коментира, че това е огромен разход, който се дължи на това, че някой не си е свършил работата. "Като гледам ще си правим избори както си знаем", добави Калфин.

Той прогнозира, че България ще се управлява от коалиция и това не е лошо. Според него не ни трябва двуполюсният модел и затова партиите трябва да влизат в коалиции.