Елена Павлова Фичерова-Караиванова, шеф на кабинета на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, до миналата година е била служител в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Това сочи биографичната справка за Фичерова, публикувана на официалната интернет-страница на МВР. Там обаче липсва една много важна подробност, а именно, че Фичерова-Караиванова е била уволнена дисциплинарно от комисията „Цацаров“ заради „установен случай на конфликт на интереси“, както съобщиха за БЛИЦ източници от новата й месторабота – МВР. 

През януари антикорупционната комисия започва серия от дела за отнемане на незаконно придобитото имущество на бизнесмена, укриващ се в Дубай Васил Божков, на фирмите му, както и на съпругата му Елена Динева. По същото време Елена Павлова Фичерова-Караиванова все още е началник на отдел „Човешки ресурси“ в КПКОНПИ. 

През февруари антикорупционната комисия внася в Софийския градски съд исковете срещу Божков като общата стойност на незаконно придобитото имущество, за което претендира КПКОНПИ, стига до 406 милиона лева. Скоро след това началникът на „Човешки ресурси“ в комисията Фичерова е дисциплинарно уволнена с мотив „конфликт на интереси“, според източниците на БЛИЦ.

След назначаването й през миналата седмица като шеф на кабинета на вътрешния министър Бойко Рашков, Фичерова-Караиванова бе посочена в медиите като учредител и член на ръководството на партията на Васил Божков - Българско лято. В официалния учредителен протокол на Българско лято от 3 януари 2021 нейното име ясно личи сред учредителите. Фичеров-Караиванова е избрана за член на Изпълнителния съвет на Българско лято под номер 13.

Според официална справка в Централната избирателна комисия (ЦИК), за изборите на 4 април Елена Фичерова-Караиванова е регистрирана като кандидат депутат от партията-носител на Божков Българско национално обединение-БНО в 23 МИР-София. Там водач беше Васил Божков, а тя е в листата под номер 9. На 2 март Фичерова-Караиванова е подала до ЦИК искане да бъде заличена като кандидат за народен представител. Искането е удовлетворено от комисията.

Вчера в интервю за БНР президентът Румен Радев отказа да отговори на въпроса кой е посочил учредител и член на ръководството на партията на Васил Божков за началник на кабинета на служебния вътрешен министър. Радев се измъкна от темата като каза, че това били писания от медиите, но Фичерова-Караиванова не била в листите на Българско лято. Партия с такова име обаче на изборите нямаше, защото Васил Божков използва името на БНО.

Днес служебният вътрешен министър Бойко Рашков в интервю за bTV направи противоречиви изявления относно Фичерова. Обяви, че никой не му я е препоръчвал за шеф на кабинета и в същото време изненадващо сподели: „Не мога да твърдя, че я познавам“. Рашков призна още, че се е запознал с Васил Божков преди 30 години в почивна станция на Министерския съвет във Велинград. Но отказа да каже за какво са си говорили.