Продължихме разговора и това, което трябваше да стане ясно, е че няма еднолично решение. Влязохме в детайли във всички стъпки, които са вземи от всички институции. Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков след срещата си с БСП, посветена на изгонването на 70-е руски дипломати.  

"Първият страх бе, че аз съм взел нещо еднолично. Периодът започва от март, след това има доклади, междуведомствена група, след това има Съвет за сигурност със всички служби и това даде чувство на нашите партньори от БСП, че цялата институционална машина е работила не ден за ден, а от дълго време. Аз допуснах грешка при комуникационното представяне на събитията", каза още Петков. 

"Това беше диалога, диалогът продължава. Както знаете има непреодолими неща, които някак си успяваме да ги преодолеем. Най важният фокус за България в момента е икономическото състояние и антикорупционната тема. А сега цялото внимание на обществеността се фокусира върху 70-те дипломати от руското посолство, а истински важните теми отиват на заден план", продължи той. 

По думите му, много е изгодно за някой дали тези дипломати е трябвало или не е трябвало да бъдат гонени. "По важни са цените, Плана за възстановяване, законите, Рашков ще влезе ли в КПКОНПИ", добави той. 

"Това бе доста сериозен институционален път, който бе извървян. Това успокои нашите партньори, че не става дума за грешка. Диалогът продължава, защото основните цели и рискове са много по-големи, отколкото кои институции колко врем са участвали в това решение", каза още той. 

Не можем да игнорираме информацията от нашите служби, за да има стабилност, подчерта Петков. 

Минути по-късно Корнелия Нинова обясни какви са резултатите от срещата с премиера в оставка. 

"Петков запозна парламентарната група с процеса на взимане на решението, кога е започнал, кои са били ифнормирани. Това не променя позицията ни от вчера. Ще се върнем на масата за преговори, когато ПП предложат друг кандидат премиер. Петков каза, че днес ще събере своя изпълнителен съвет и ще реши какво да прави. Не се месим в работата на други партии, но той за нас е неприемлив премиер", каза тя. 

"Казахме, че решението му е еднолично, защото МС не е вземал такова решение, както вчера се гласува решението на народното събрание за Македония. Ние гласувахме против. Ние научихме от медиите, което е факт", обясни лидерката на БСП.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!