Единодушно настоящият състав на ВСС прие нови правила за избор на председатели на ВКС, ВАС и главен прокурор.

Според настоящите разпоредби в Закона за съдебната власт обвинител номер 1 се избира с 13 от общо 25 гласа във ВСС, докато за председатели на ВКС и ВАС мнозинството остава 17 от 25 гласа.

Ако никой кандидат на първо гласуване не получи 13 или 17 гласа, то на второ гласуване отиват събралите най-много гласове. Ако ситуацията се повтори, процедурата се спира.

След час и половина дебати пленумът на ВСС се появиха две предложения - старото на прокурорската колегия за възобновяване на процедурата и предложение от Атанаска Дишева - да се прекрати процедурата.

Пленумът отхвърли предложението на Дишева и прие да възобнови процедурата. Така кадровиците имат 2 седмици, в рамките на които се провеждат 4 поредни заседания, на които се правят кандидатури.

На заседанието беше прието и старото решение – на 19 и 26 септември, както и на 3 и 10 октомври са четирите заседания за предложения за кандидати за нов главен прокурор.

До 24 октомври кандидатите имат краен срок за представяне на концепция и документи. До 26 ноември комисиите по атестиране и професионална етика следва да приемат доклади за професионалните и нравствени качества на кандидатите.

На 5 декември пленумът на ВСС трябва да обяви дата, час и място за изслушването на кандидатите. 8 януари е крайният срок за представяне на становища и въпроси към кандидатите. А на 16 януари следва да се проведе изслушване и гласуване на кандидатите.