Не тухлите, мраморът или бетонът определят качеството на един парламент, а духът на живите и работещите в него хора. Това каза от парламентарната трибуна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева при откриването на новата парламентарна сесия.

От днес Народното събрание се настани изцяло в новия си дом. Това преместване беше дълго обсъждане и трудно осъществено. Чисто емоционално за повечето от нас бе тъжна раздялата с историческата сграда на парламента.

Погледната отвън, настоящата сграда е всичко друго, но не и скромна. Неоспоримото ѝ предимство е, че предлага далеч повече работна площ. 

Вярвам, че между нас няма фенове на мистиката, астрологията и на свръхестествено, защото в сградата която напускаме са тежко обременени от историческа символика.

Много граждани се вълнуват от това, че не е премахнат гербът на Народна република България. Въпреки това този символ ще бъде премахнат скоро, посочи тя.

Добре сме се събрали в новата сграда. Пред нас стои още една голяма отговорност. Длъжни сме да чуваме мнението на другия, но през цялото време да използваме езика на разбирателството.

В противен случай противопоставянето, езикът на омразата сред нас политиците ще се пренесе сред нашите сънародници, а това е опасно и пагубно. В сложни времена като днешните повече от всичко имаме нужда да сме обединени, заяви Караянчева.

Тя пожела успех на новата сесия на Народното събрание.