Подкрепа от БСП и “Демократична България” ще търси кандидатът за шеф на БНБ на “Има такъв народ” Любомир Каримански. Изборът му обаче зависи от опозицията, тъй като дори и да получи подкрепа от коалиционните партньори - БСП и ДБ той би събрал в най-добрия случай равен брой гласове (67) с номинирания от “Продължаваме промяната” Андрей Гюров.

БСП и ДБ все още нямат решения на парламентарните групи за кого да гласуват. Очаква се такова да бъде взето през седмицата. Неофициално и двете партии подкрепят кандидатурата на Каримански. Зад тази на Гюров, засега стоят само депутатите на “Продължаваме промяната”.

Веднага, след като се разбра, че коалицията няма да играе с единна кандидатура, Румен Гечев от БСП предупреди за рисковете, подчерта и че изборът ще зависи от опозицията. От опозицията пък казаха, че гласуването за гуверньор ще е своеобразен вот на доверие към кабинета. Подчертаха, че ако изборът пропадне, това ще е знак, че властта няма мнозинство в парламента.

Очакванията са, че веднага след изтичане на седемдневния срок след номинациите от ИНТ ще поискат да не се бави изслушването на двамата кандидати в бюджетна комисия и гласуване за шеф на БНБ в зала.

ГЕРБ, от своя страна, няма да да подкрепи нито един от двамата номинираните за гуверньор на БНБ, коментира пред “Труд” шефът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя подчерта, че все още няма взето официално решение и че не са правили детайлно обсъждане, но очакванията са да не застанат зад предложение.

Причината е, че не били убедени в качествата на претендентите, но те в никакъв случай не можели да достигнат летвата, вдигната от сегашния шеф на БНБ Димитър Радев.

Атанасова каза, че имат покана за 30 март от шефа на групата на ИТН - Тошко Йорданов и от колегата му от “Продължаваме промяната” Андрей Гюров за изслушване на двамата кандидати в избран от ГЕРБ час. Изслушването на номинираните в бюджетна комисия ще е на 31 март.

Попитана какво ще стане, ако не бъде избран нито един от двамата кандидати, Атанасова отговори, че Димитър Радев ще може още известно време да доказва професионализма си начело на БНБ.