Галиче е просто снимка на нашата държава, на това как върви изборният процес в една европейска държава. Това коментира в предаването „Лице в лице“ по bTV Кирил Добрев от БСП, след като кандидатът на социалистите за кмет на Галиче изгуби изборите с 24 гласа разлика. Според БСП по време на вота е имало големи нарушения.

Начинът, по който вчера бяха проведени изборите в Галиче, очаква всяко едно населено място в България следващата година, защото моделът на провеждане на избори в България не се е променил от 90-те години насам. Заплахите, корпоративният вот са най-малкото нещо. Малките населени места в България, които преобладават, имат един огромен порок – там, ако искаш да станеш кмет, трябва да имаш познат в общинската администрация, за да ти регистрира необходимия брой избиратели, избирателят вече е сезонен работник; трябва да имаш и пари, за да им платиш и да им организираш транспорт.

Това е основният и най-големият проблем в Галиче. Там единият кандидат тръгва с плюс 200 гласа. 200 души, които не живеят в Галиче, са гласували, те са регистрирани в несъществуващи адреси, в трафопост, в старото училище. Те се появяват само за избори и изчезват, каза Добрев.

Според него, ако се докажат нарушенията, отговорност трябва да понесе областният управител.

Хората от Галиче са се организирали в граждански патрули, за да пазят онези, които не са от тяхното село, да не гласуват. Кметът обаче е отворил задния вход на училището и хората от 30 автомобила са влезли в сградата да гласуват, разказа Добрев. Имало е полицаи, но те са бездействали, добави той.

Живеем в държавата на уредените мачове – кой ще спечели общ поръчка, кой блок ще санираме, каза още гостът. Дори да искаме да променим модела, няма как – тези, които трябва да следят за честността на изборите, участват в този модел, добави той.

Добрев добави, че бившият кмет Ценко Чоков е звънял от затвора на хора от Галиче, за да им каже какво трябва да се направи, защото той ще излезе от затвора, присъдата му е от две години, а при добро поведение може и по-рано, посочи Добрев.