Внесохме няколко доклада в Министерски съвет. Първият е за изваждане на компанията "Монтажи" и да се качи директно към Министерството на икономиката. По този начин ще предотвратим ситуации, като тази в 400 язовира, които тази компания строеше без търгове и обществени поръчки. Накрая бяхме останали с 10 язовира, които бяха празни. Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният икономически министър Кирил Петков.

Такава стъпка е направена за дружествата "Еко антрацит" и "Еко инженеринг". Те ще бъдат преместени към МОСВ. По този начин ще се гарантира прозрачността, увери Петков.

"Третото нещо са самите язовири. Както видяхме, когато се ремонтират на два пъти и пет пъти пазарните цени, накрая отиват към Държавно предприятие за управление и стопанисване на язовири. То също е към Министерството на икономиката, незнайно защо, след като повечето от тези язовири всъщност са напоителни, някои са свързани с риболов.

Пак несвойствена дейност. За да избегнем това, правим реструктуриране и в тази посока. Това предприятие планираме да отиде към Министерство на земеделието. Знаем, че е в последният момент, но задаваме посока към следващия кабинет ", посочи министърът.

Според него по тези проекти е имало позитивна нагласа за тяхното осъществяване. Петков е на мнение, че ако бъдат приети, Министерството на икономиката най-накрая ще се превърне в модерно.

"Това не е въпрос на мен, като министър, а на стратегическа посока как България да се развива. Да, това би ограничило много непрозрачното използване на средства, защото в момента министърът на икономиката даже няма досег до неща, които се случват във фирмата "Монтажи". Тя е под Държавната консолидационна компания, която си има независим борд. Този тип стапаловидни структури, с шапки компании, са били реална предпоставка за изтичане на нашите средства", обясни Петков.


Източник: Нова ТВ