Познавам Румен Спецов от 8 години. Когато го срещнах за първи път, работеше в НАП. Нивото на професионализъм и независимост беше огромен. Това заяви пред Нова телевизия служебният министър на икономиката Кирил Петков.

„Радвам се на смелостта му, че отиде да направи проверки, където никой не е правил, на „златния гьол”, където има 32 млн. кеш. Досега са проверявани само малки фирми - ресторанти, бакалии и т.н.”, отчете той.

По темата с язовирите той заяви, че 631 млн. лв. са вкарани за ремонт на 400 изкуствени водни басейна. Към днешна дата са завършени само 10. 

„Отидох до „Пазар дере” и видях един празен, затревен водоем. За него бяха похарчени  2 млн. и 350 лв. Следващата неделя посетих още два язовира. Видях същото нещо - празни язовири, които се водят завършени.

Оказва се, че въпреки че парите за тези водоеми са платени на 100 %, фирма „Монтажи” ги е предала на Държавна консолидационна компания, но тя от своя страна 6 месеца не ги е предала на Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири”.

Докато това се случва, това държавно предприятие трябва непрекъснато да държи водоемите с отворени вентили, защото се водят в ремонт”, заяви Петков.

„Сблъскваме се с една ситуация, където държавата си е платила парите, но язовирите стоят празни, защото някой не е предал протокола от ДКК към предприятието, което трябва да ги обслужва. Това за мен е съчетание между некомпетентност и безстопанственост”, уточни министърът на икономиката.
 
Той добави, че се е опитал да разговаря с управителите, но отговор няма. Като пример Кирил Петков даде опита си да се свърже с управителя на "Монтажи", но той не му вдигнал телефона. Няма отговор и след текстово съобщение, че е министърът и трябва да разговарят.

Йерархията на различните държавни компании не позволява да се търси нито отговорност, нито да се осъществява реален контрол, обясни Кирил Петков.

Той посочи, че шефът на „Монтажи” е отговорен пред ДКК и само ДКК може да го смени. А дори и ръководството на ДКК министърът не може да го смени, заради изискването това да стане едва след като минат конкурсите за новите.

По думите на Петков, системата е подобна на структурата в ББР. Той заяви, че до края на мандата си е решил банката да има нов надзор и да се управлява прозрачно. 

Служебният министър  коментира и другите важни теми, от които зависи възстановяването на икономиката.

„По Плана за възстановяване през последните седмици работим много активно. Вярвам, че парите за МСП не трябва да са 900 млн., а 1,4 млрд. лева.

Сега министерството решава как да се разпределят парите. Затова извикахме ЕИБ и поискахме средствата да се верифицират и от министерството на икономиката, и от ЕИБ - те стават парнтьор”, каза Петков.

„Имаше идея да се направят 4 индустриални парка за 400 млн. С ЕИБ направихме така, че индустриалните паркове да са там, където иска бизнесът. Самите строежи, инфраструктурата трябва да бъде одобрена от ЕИБ”, допълни още министърът.