Румен Спецов е новият стар шеф на Националната агенция по приходите. Той беше назначен от новото правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за изпълнителен директор на агенцията. bTV припомня кой е той. 

Румен Спецов управлява НАП от май 2021-ва, но беше отстранен от поста в началото на август миналата година. Тогава той посочи, че е махнат по политически причини.

Според служебния кабинет "Донев" обаче е имало отклонение в прогнозирането на приходите и не е отчетен допълнителният риск свързан със задълженията на „Булгаргаз“ на стойност над 100 млн. лв.

„Всеки министър на финансите е в правото си да определя хората, с които ще работи и това е абсолютно нормално и в това няма никаква драма. Но зад тези твърдения, които аз категорично отхвърлям и не приемам, не стои трудът на един изпълнителен директор. Тук говоря за цялостна агенция, за работа, която не се определя само за един месец или за тримесечие“, каза Румен Спецов на 16.08. 2022 г.

„Никога Асен Василев не се е месил в моята работа или да е давал конкретни указания, такива каквито вие изброихте. Напротив с него се е работило много лесно и диалогично, като един прагматичен и изключително умен човек“, каза още той.

Многократно беше атакуван от ГЕРБ заради съмнения за умишлено избягване на данъчни задължения за 1 млн. лв. като бивш собственик на фирмата „Гранекс Трейдър“, която е прехвърлена на малоимотно лице.

„Към момента на моето управление тази фирма не е имала никакви задължения. Тази фирма е продължила да съществува и да извършва търговска дейност и след поемането от другия управител. Така че аз нямам притеснение за нередности да са извършвани“, каза още Спецов миналото лято.

По време на работата си стана ясно, че е бил заплашван от български бизнесмен, чието име остана неназовано, а по случая са се намесили от ДАНС и международни партньорски служби.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук