През следващата една седмица предстоят разговори между двата преговорни екипа на двете парламентарни групи – на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ, заедно с министри, за да бъде финализирана управленската програма. Това заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел след днешното първо заседание на новоизбраното редовно правителство. 

„В тази управленска програма ще бъдат изведени на преден план онези краткосрочни приоритети, които ще ни позволят да имаме резултати и така да убедим българските граждани, че това правителство е не само работещо, а и стабилно“, посочи Габриел. 

Като друга основна тема, върху която предстои да се работи през идните дни, тя определи приемането на държавния бюджет. „Дискусията трябва да започне в детайли, за да може да бъде приет максимално бързо“, посочи Мария Габриел. 

"Не мисля, че трябва да сравняваме смяната на шефовете на НАП и "Митници" със заявленията за чистки в държавната администрация. Несъмнено да останат министри, хора, които за първи път са министри, без заместници, е много труден момент за тях. Разчита се на зам.-министрите да споделят в какво се състоят нещата, какви са добрите практики. Важно е министрите да могат да подберат своя екип", каза още Габриел.

Габриел добави, че още не си избрала заместници, а относно рокадите по върха каза: "Нека не се месим в ресорите"

"Ние, с Николай Денков, ще обърнем внимание на зам.-министрите, както на министрите. За нас е важно ние също да сме в течение, но министърът има своята свобода на избор. Това е негово право, но търсим експертен профил - хора, доказани със своята експертиза", добави тя.

"Асен Василев има право да разчита на свой екип. Предстои вземане на бюджет. Темите за приходите и разходите са изключително важни", каза в заключение Мария Габриел.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук