Нов скандал тресе коалицията на "Продължаваме промяната". Зелените изоставиха Кирил Петков и Асен Василев и обявиха, че няма да участват в изборите на 27 октомври.

"Зелено движение" няма да участва на предстоящите парламентарни избори на 27 октомври, съобщиха от партията във Фейсбук. 

Националният съвет на партията е взел решение да насочи усилията си към създаване на гражданско-политически субект, който да гарантира европейското развитие на България, защитата на демокрацията и активното включване на гражданите в процесите на управление.

Оттам припомнят, че на 5 август са призовали всички демократични партии да се обединят около важни цели.

Става ясно, че са проведени разговори с партньори като „Продължаваме промяната”, „Да, България”, „Единение”, "Ние идваме", но липсата на подкрепа за широко обединение и силно демократично мнозинство е обезсмислило участието на "Зелено движение" в изборите.

От партията призовават симпатизантите си да гласуват по съвест и с преференции за кандидати.

"Нашата цел остава ясна: да защитим демокрацията, гражданските права и бъдещето на България като част от силна и обединена Европа", заключват от "Зелено движение".

Скандалите в коалицията ПП-ДБ не са от вчера.

Отдавна се шуми, че има разделение. В крайна сметка обаче „Да, България“ ще се яви на предсрочните парламентарни избори през октомври заедно с „Продължаваме промяната“ и „Демократи за силна България“. Това стана ясно след Националния съвет на партията, след като през предходните дни се обсъждаше възможността за разцепление в коалицията.

Малко по-късно обаче стана ясно, че партия ВОЛТ, чийто неформален лидер е Настимир Ананиев, няма да бъде част от коалицията.

Начало на коалицията

За първи път „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ (ДБ) се явиха заедно на вота през април 2023 г. Оттогава двете партии участват заедно на изборите, независимо дали европейски, местни или парламентарни.

За това време обаче коалицията загуби голяма част от гласовете си. Това стана причина председателят на "Да, България" Христо Иванов да подаде оставка ден след изборите на 9 юни, както и да се оттегли от активната политика.