Ние нямаме финалното решение на Европейската комисия за отмяна на мониторинга, нямаме го. Това каза на блицконтрол в правната комисия министърът на правосъдието Данаил Кирилов в отговор на въпроси на депутати от БСП.

"Лесно е да отидеш да говориш дивотии и простотии в Брюксел срещу държавата си", обобщи министърът.

Той каза още, че няма намерение да подава оставка заради евродоклада и допълни пред правната комисия в Народното събрание, че би направил това само "за да се отърве от административното бреме".

От юли досега няма реплика, в която се казва, че нещо не се е изпълнило. Горд съм, че съм министърът, при който има последен доклад, каза Кирилов, цитиран от БТА.

Явно в Министерството на правосъдието няма сила за промени, каза Крум Зарков от БСП и допълни, че ако иска да подаде оставка, Кирилов лесно можел да си намери причини за това.

От ноември България вече не води комуникация под формата на мониторинг. България не отчита фактология по конкретни въпроси. От миналогодишния период на доклада останаха няколко въпроса. Един от от тях е отговорността на председателите на ВКС и ВАС, както и главния прокурор, каза Кирилов.

Данаил Кирилов припомни, че в сферата на правосъдието са извършени важни и положителни неща.
 
"Да, има скандали, но аз не съм продуцирал клипа в Съдебната палата. Аз не съм правил другите скандали по случайното разпределение на делата, даже съм се въздържал от реакции, за да пазя добрия тон", изброи Кирилов гафовете на шефа на ВКС Лозан Панов.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!