"Разследването продължава. Вчера бяхме всички при премиера. Видяхме, че се справяме добре след инцидентите, но трябва да поработим върху превенцията. Какво трябва да направим, за да предотвратим това, е по-важното сега." Това каза вътрешният министър Валентин Радев в студиото на сутрешния блок по bTV по повод жестоката катастрофа край Своге, която стана в събота вечерта към 17 часа.
"МВР многократно са давали сигнали за безредиците по този път, но фирмата не е реагирала. Сигналите са били за множество катастрофи. Цацаров твърди, че трябва да се изследва всичко и да се прецени дали не е редно да се намали максималната скорост още повече. Тепърва ще се доказва какво точно се е случило", допълни той. 

Министърът бе на мястото на произшествието близо час след фаталната катастрофа. Той е видял мантинелата и не смята, че тя може да задържи автобус. Според него, първо трябва да се установи какво е правил там този автобус. 

Той разкри и че шофьорът на автобуса има 7 провинения, но изтъкна, че нито едно от тях не е сериозно.

"Повечето са за без колан и неправилно паркиране. Има за превишена скорост, но за алкохол няма. Това е опитен човек, който има много стаж зад гърба си. Състоянието му е тежко. Изпращахме психолози, но все още не е стабилизиран психически", допълни той. 

Попитан от Хекимян дали полицията е опитала да потули случая с бащата на президента Румен Радев.

"Разбрах седмица след инцидента. Води се разследване по случая. Поинтересувах се защо не е стигнало до мен толкова много време. Подходът е бил некомпетентен и неграмотен. Там има политическо лице, което е отишло на произшествието. Питаме се какво е правил местният лидер на БСП там. Взели сме записите и не желая да влияя на разследването. Нека приключи и ще говорим", каза още той.  

"Ако има политическо въздействие, наказанието трябва да бъде и за двамата като, разбира се, шофьорът трябва да бъде санкциониран. Служителите на МВР са се повлияли заради лидера на БСП. Всеки би се повлиял от политическо лице. Ако отидем аз и премиерът ще е същото, но мястото ни не е там", категоричен е Радев.