Съдя Петков за абсолютните му лъжи. На 21 април е първото дело срещу него. Това заяви на пресконференция на ИТН Слави Трифонов във връзка с инициирания от формацията референдум за смяна на държавното управление.

Мисля, че човек, който сгреши е достойно да каже аз сгреших. Ако е сгрешил пред определен човек или хора, е достойно да поиска извинение. Аз смятам, че промяната в резултатите на ИТН е свързана с неудовлетворени очаквания, които е имало към нас.

Нямахме възможност да направим правителство, когато спечелихме изборите, защото партиите, с които можехме да се съюзим, отказаха публично“, поде той на въпрос с кого би се коалирал в бъдещ парламент.

„В следващия парламент можехме да направим правителство и вие сте свидетели на всичко, което се случи. Правим това, което смятаме, че е редно. Ще направим всичко възможно, за да има работещ парламент“, добави той.

Трифонов не издаде дали ще се кандидатира за следващото Народно събрание.

„Имам време да си помисля“, добави той.

Трифонов получи въпрос дали би разкрил по-рано данните от данъчната си декларация и каква е равносметката му от предишните избори:

„До 15-и май трябва да се подадат въпросните декларации. Те стават публично известни на 15 юли. Вие искате да знаете колко пари имам ли“, пита той, а Ивайло Вълчев заяви, че ИТН не разчита парите на Слави да привлекат избиратели.

„Очаквате да си посипя главата с пепел заради резултата на изборите ли? Има сериозен антигерб момент в хората, които гласуваха и сериозен антигерб момент в хората, които гласуват за ПП.

Стана едно допълнително участие на Петков и Василев след участието им в служебното правителство на президента. Те се появиха като нови играчи и заеха позицията „антигерб“. Заради харизмата си станаха по-интересни на всички хора, които са с антигерб очаквания“, каза той.

По думите му голяма част от хората не са били просто симпатизанти на ИТН или на ПП. Просто са ги подкрепяли хора, които са срещу ГЕРБ.

„Има голям процент хора, които искат нови играчи, които да ги накарат да се чувстват, че има какво интересно да стане и нещо по-различно“, каза той.

В разговора се включи и Тошко Йорданов, припомняйки скандала с кодовете, които бяха предложени от Кирил Петков на Георги Свиленски от БСП.

Трифонов не пожела да каже дали очаква да влезе в следващия парламент.

„Имам конкретно желание да проведа този референдум, за да има възможност нашите съграждани и сънародници да вземат решение как да изглежда политическото устройство на страната занапред, след като парламентът изглежда толкова нелепо все по-често.

ИТН ще направи всичко възможно, за да влезе в следващия парламент с достоен резултат и ще направи всичко възможно да има работещ парламент, а не като този, който приключи“, каза Трифонов.

Той бе запитан как точно си представя президентската република:

„В ЕС в момента има много държави, които са президентски“, поде Трифонов, но думата му бе иззета от Тошко Йорданов.

По думите му има два вида президентски републики – с повече права на държавния глава и с по-орязани такива. „Това обаче ще се обсъжда, ако референдумът бъде приет и се стигне до ВНС. Все пак трябва да подчертаем, че има сериозно разделение на властите“, каза Йорданов.

Трифонов получи два въпроса за Македония – първо какво мисли да предприеме като политика занапред и второ – чувства ли се виновен, защото негов министър бе на външните работи, когато ветото за ЕС падна.

Това накара Трифонов и целият ми екип да се разсмеят, отворят широко очи и усти.

„Нашият министър бе тотално заобиколен. Петков бе направил паралелен външен министър, който преговаряше без да информира Теодора Генчовска или мен. Това е една от причините, заради която той вече не е министър председател“, каза той.

„Ние бяхме против свалянето на ветото, защото единственият начин да накараме македонците да слушат, е като не им пада ветото. То падна обаче заради другите партии. Нашият министър беше заобиколен от Кирил Петков. Той беше сигурен, че трябва да падне това вето и направи всичко възможно по въпроса“, каза Трифонов.

По думите му ветото трябва да се върне задължително.

Трифонов бе запитан кои точно са юристите, които го съветват, но той отказа да даде имена.

Следващият въпрос беше защо този път Слави не е върнал субсидията, както е правил преди. Това стъписа лидера на ИТН, който притихна и му каза, че му трябва малко време, за да асимилира въпроса:

„Радвам се, че не ме питате как съм върнал над 4 млн. на държавата. От тези, които даже ми останаха от този 1 лев, аз ги дарих на пожарникарите и семействата им. Всички пари бяха върнати обратно в държавния бюджет. Плюс тези близо 15 млн. лева, които един колега откри, че партиите си надписват от субсидията. Всички си ги върнаха, освен ДБ“, каза той.

Тошко Йорданов заяви, че просто вече ИТН спазва закона и взима това, което й е отредено.

Трифонов не пожела да си постави червени линии и не каза, че има партия, с която не би преговарял.

По думите му структурите на ИТН са все така силни. „Има хора, които са напуснали партията, но те не са много. Ще бъда навсякъде, където е необходимо. Ще участваме в предизборната кампания с всички възможности и сили, които имаме“, зарече се Трифонов.

„Не вярвам на Асен Василев. От опита ми с него знам да не вярвам на това, което казва той“, каза Трифонов. Той коментира служебния кабинет, защитавайки действията на Радев:

„Той прави това, което му е вменила Конституцията, прави това, което може“, каза Трифонов.

Той обеща, като минат изборите, да каже с кого би се коалирал.

Трифонов бе запитан за смс-а от Кирил Петков, с който му съобщава за ареста на Борисов:

"Вече го нямам този смс. Смених си телефона, но Тошко го е виждал", каза той.

"Нямам никакви отношения с г-н Борисов. Нито съм го чувал, нито виждал от много години, откакто беше главен секретар", каза той.

Бе питан кой бе идеологът на песента на Лена Бориславова. Трифонов се шокира от думата "идеолог", а Ивайло Вълчев призна, че на тази песен трябва да се гледа просто като на виц. 

"Човек трябва да се шегува с политиката. Трябва да има сатира в политиката. Аз съм осмиван. Лена е осмивана. Няма идеология тук. В Самоков има картофи, ходете, купете, засадете и гледайте. Направили сме хиляди такива скечове и песнички откакто съществуваме. Никой не се е засегнал. Може би виждат истината, тези, които се засягат", каза Трифонов.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук