Започваме и тази сесия с криза, с поредната девета смяна на министър.

Това каза председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група на социалистите по повод новата парламентарна сесия.

Започваме с криза с водоснабяването, близо 500 000 българи са на режим на водата, 100-хиляден град е изправен пред избора работа или вода.

Три пъти за 10 години се повишиха цените на водата – народът плати стотици милиони за безводие и мръсна вода. България се превърна в сметище на света.

Мафията печели милиони на гърба на народа пред погледа на българските власти, а може би и в съучастие с тях Управителят на НЗОК заговори за лобизъм в здравнта система, тол системата е напът да се провали, африканската чума по свинете доведе до огромен скок в цената на месото, предупреждават ни, че ще расте цената на водата, увеличават се местни данъци и такси.

Защо стигнахме дотук? Защото в продължение на 10 години в управлението на ГЕРБ се приемаха закони в името на печалбата на малцина на на гърба на мнозинството, заради безхаберие, некомптентност, заяви Нинова.

За 10 години превърнахте политиката в търговия и плащате собственото си спокойствие с парите на хората – но не за да има развитие на страната, а самоцелно да се запази властта, обърна се тя към ГЕРБ.

След 10 години и този модел се изчерпва, системите започват да гърмят една след друга, вкарвате държавата от криза в криза, гасите пожари, които сами подпалвате, но управлението не е гасене на пожари.

Вместо стабилност и развитие, които обещавахте, има хаос и застой, подчерта лидерът на БСП.

Не вярвайте, че БСП влиза в договорки за крепене на това правителство. Ние работим за сваляне на този кабинет и на това управление. То освен безхаберно и некомпетентно, е вредно за България.

Нямало алтернатива? Винаги има алтернатива – от години предлагаме друг здравен, социален, образователен модел, друг модел на борба с корупцията, в който не държавата си избира проверяващите.

Сега управляващите казват, че искат консенсус по стратегическите за държавата въпроси. Това е компромис, когато са притиснати в ъгъла. Никога подадената от нас ръка по тези теми не е била приемана, коментира социалистката.

Промяната в България преминава през промяна на управлението. Обръщам се към другите парламентарни партии, които са в опозиция, към извънпарламентарните партии, към гражданските сдружения - всеки от нас тича по своята писта и е силен на нея, но е слаб, защото е сам.

Всеки от нас има кадърни и почтени хора – нека се опрем на тях. Имаме една идея – да променим това управление и да гарантираме растеж, стабилност и благополучие на българския народ, завърши Корнелия Нинова.