Тази седмица ни даде първият арест на действащ министър в най-новата история на България, предава Канал 3.


Операция извършена на работното място на Нено Димов завърши с отвеждането му в бус на прокуратурата, арест в килия на Трето районно управление в София и обвинение в умишлена безстопанственост.

Градацията на напрежението започна да се повишава още в началото на декември миналата година, когато с изненада стохилядния Перник разбра, че в началото на 21 век ще остане без вода с един от най-строгите водни режими.

Загубилата изборите бивша кметица от ГЕРБ Вера Церовска трудно можеше да поеме някаква отговорност, след като не е получила най-важното – доверието на своите съграждани да управлява Перник за още един мандат.

Извънредно! Съдът реши дали да остави в ареста Нено Димов

Освободена беше и областната управителка и шефка на Жени ГЕРБ Ирена Соколова, както и заинатилият се да си ходи шеф на местното ВиК Иван Витанов, който нагло обясняваше, че не вижда причини да напуска поста.

Дали зад този инат се крие желание за участие в изграждането на новия воден цикъл на Перник и Радомир можем само да гадаем. Да ви припомня – процедурите стартират тази година и са на стойност забележете 106 млн. лв.

Апокалиптичните сценарии се заредиха един след друг, блокади, в които се откриваха лица на обичайно заподозрените протестъри.

Днес се проведе поредния протест автошествие в Перник. То обаче се ръководи от столична адвокатка, която оглавява комитета „Спаси Перник”.

Захариева разкри какво се очаква от Патриотите след оставката на Нено Димов

Звучи ви сигурно доста познато. Може би перничани няма да са много доволни, че водачката им всяка вечер се прибира в дома си в София, където има вода.

В инициативния комитет „Спаси Перник” е и Ирена Шаренкова. Името най-вероятно не ви говори нищо, но тя е свързана с Антон Шаренков.

Той беше кандидат за общински съветник на последните избори познайте от коя коалиция. От Демократична България. Двамата са се овековечили на снимка и на онази малоумна блокада на Орлов мост на финала на предизборната кампания. Уж протест срещу Иван Гешев, на Орлов мост изникнаха и сините шатри на Демократична България. От комитета „Спаси Перник” инициираха и молебена за дъжд. Нормално.

Свикнали да коленичат пред президенството, сега старите протестъри решиха да се молят за вода. Техният кандидат за кмет Велизар Варадинов на последните избори спечели колосалните 1266 гласа.

Сега хубаво се замислете дали това не е продължение на странната коалиция между БСП и Демократична България тук в София.

Помните онази реклама - сега в София скоро и в други градове. В случая Перник. Тук идва големият парадокс - всъщност местните ВиК нямат интерес да намаляват загубите на вода.

Защото всяко потребление, дали стига до чешмите на хората или се губи по течовете на остарялата мрежа, им генерара приход. Промишлените предприятия черпят вода от същите тези язовири. За съоръженията, които са под шапката на екоминистерството, министърът разписва разрешение за всяко потребление.

Именно затова той е обвинен, че независимо от драстично спадналия обем на язовир Студена той не е спрял разрешенията за Стомана и местната Топлофикация. Но може да си зададем въпрос за качеството на българската администрация и експертите, препоръчвали подобни решения. Има един вечен принцип – проверката е висша форма на доверие.

Може би Нено Димов е имал прекомерно голямо доверие и не е проверявал стриктно своите подчинени. Това сега му коства политическата кариера. Могат ли обаче БСП да извлекат политически дивиденти.

Отговорът е категорично не. С действията си кабинетът отне изцяло аргументите на социалистите. Те не се скриха зад оправданието за сухите години и традиционно прочистиха виновните на всички нива.

Вотът на недоверие е обречен, защото в момента единствените, които могат да спечелят от предсрочни избори са именно ГЕРБ. След две категорични победи през миналата година, партията е в изключителна кондиция.

БСП се готви за конгрес и салютите срещу кабинета са по-скоро за вътрешна употреба и бетониране на Корнелия Нинова и хората около нея.

Патриотите са в насипно състояние, като само ВМРО има възможност за електорален скок. Демократична България се опитва да се прикрепи към протестите, затвърждавайки ролята си на розово-зелени площадни протестъри за употреба по поръчка.

Отглежданите като алтернативни играчи още търсят физиономията си. „Няма такава държава” още се лута по малките улици в един от крайните квартали на София, а „Изправи се БГ” функционира към момента като мобилна приемна на частен омбудсман.

На този фон единствената партия, която заедно с ГЕРБ може да спечели от евентуални предсрочни избори е ДПС. Така че този вот ще бъде буря в чашката на язовир Студена.

Най-вероятно една студена вода за опозиционните мераци да се бутне кабинета. Но пък кой знае – може да им тръгне по вода новата коалиция между розово-зелените либерали и социалистите.