Активността на синдиците на КТБ Ангел Донов и Кристи Маринова в издирването на активите, закупени с пари на вложителите във фалираната от Цветан Василев КТБ, очевидно ни най-малко не се харесва на избягалия в Сърбия фараон.
И това е обяснимо, защото безметежното ограбване от негова страна на остатъците от КТБ, стартирано по времето на квесторите Лютов и Костадинчев, вече е история.

Заведените стотици дела от настоящите синдици Донов и Маринова против длъжници на КТБ, както и публичното изобличаване от тяхна страна на схемите на издирвания от Интерпол Василев, свързани с „Петрол“, „Хелт енд Уелнес“, „Сана Спейс Хотел Хисаря“, „Дунарит“, „БТК“, „Русенска корабостроителница“ и др., повлякоха цяла лавина от откровени лъжи, небивалици и режисирани „интервюта“ на самия Василев, препечатвани услужливо от т.нар. „медии“ от приятелския му кръг – „Фрог нюз“, „Трансмедия“, „Медиапул“, „Дневник“ и „BIT телевизия“.
Но ако досега Василев ангажираше в хибридната си война против синдиците на КТБ основно  обслужващите го медийно „журналисти“, начело с придворния му „финансов анализатор“ Мирослав Иванов, подвизаващ се в „Трансмедия“, агента от ДС Огнян Стефанов - собственик на „Фрог нюз“ и Сашо Диков и Любица Кулезич от „BIT телевизия“, сега очевидно интересите му се защитават на много по-високо ниво.

„Оправдаването“ от СГС на Румяна Ченалова, която също е на хранилка при Василев и доскоро обитаваше офиса на кумеца му Георги Георгиев, за пръв път ясно разкрива обвързаностите в новия приятелски кръг на Цветан Василев. Въпреки категоричните данни от страна на прокуратурата, че Ченалова е нарушила закона, в началото на февруари тази година съдът прекрати наказателното производство против нея и превърналата се в символ на корупцията в българския съд „гнила ябълка“, се измъкна по терлици от грозящото я наказание. Съдийката, постановила скандалното разпореждане за прекратяване на наказателното преследване против Ченалова, „поради липса на данни за престъпление“, е Вера Чочкова. Доскоро Чочкова беше известна основно с това, че оправда боса на ВИС-2 Георги Илиев за побоя в дискотека БИАД над Слави Бинев, както и с оправдателната си присъда спрямо Стефан Софиянски по едно от делата против него.

Първият изключително скандален факт тук е, че Чочкова е заседавала в един състав с Ченалова по времето, когато последната е била съдия, което разкрива зловещ конфликт на интереси – едва ли можеш да осъдиш човек, с когото до вчера си делил една съдийска маса. Дали тогава не възниква съмнението, че Ченалова лично е писала мотивите на това разпореждане, подписано от бившата й колежка?

Нещо повече – оказва се, че съдия Чочкова е съпругата на новия зам.-министър на правосъдието Валери Тарандов, който пък е доскорошен автор в сайта „Афера“. В същия сайт бяха публикувани хвалебствени статии за Румяна Ченалова, представена като жертва на манипулации и съдия борещ се със статуквото. Факт е, че оформилият се приятелски кръжец Цветан Василев-Ченалова-Чочкова-Тарандов, вече има позиции и в изпълнителната власт.

Подобен тандем очевидно действа и при скандалния случай с източването на „Русенска корабостроителница“. От публикувания от синдиците на КТБ през февруари анализ на действията на някои от знаковите длъжници на банката, става кристално ясно, че дружеството е източено от ръководството му към четири специално създадени за целта фирми, като значителна част от оборудването на корабостроителницата е било „продадено“ за по-малко от 200 хил. лева и в момента се реже на скрап. Остатъкът от имотите и съоръженията пък са отдадени под „наем“ на друга фирма за смешната сума от 2000 лв. Опитите на синдиците Маринова и Донов да спрат измамната схема обаче срещат яростен медиен „отпор“, осигуряван от „журналистите“ на Василев.

Може да се предполага и дали  Валери Тарандов не се е заел със задачата да съдейства за дискредитирането по всякакъв начин на работата на Маринова и Донов, което дискредитиране е в ход от известно време и от страна на кръга „Капитал“ и „протестърското“ съсловие. Доколкото обаче в ресора на Тарандов е да наблюдава и дейността на синдиците по Търговския закон, така се явява застрашена и работата на назначения от Русенския окръжен съд временен синдик на корабостроителницата Росен Милошев, срещу когото се готвят жалби и чиято единствена „вина“ е, че се опитва да попречи на Василев и компания да финализират ограбването. Може би именно със здравия „гръб“ от страна на заместник-министъра може да се обясни и наглото поведение на адвоката на Василев Мартин Апостолов – известен с участието си в множество фирми-бушони, източили стотици милиони от банката, който и към момента обикаля предприятията, срещу които КТБ има образувани изпълнителни дела, заплашвайки ЧСИ-та, синдици и всякакви други длъжностни лица, с любимата си реплика „Знаете ли колко синдици вече съм уволнил? Вие сте следващия!“.  

Желанието на Василев и на ръководството на дружеството, да бъде заблудено обществото за това какво се случва в действителност с корабостроителницата, едва ли ще успее, защото фактите са пределно ясни – целта е дълговете от над 70 млн. лева към КТБ никога да не бъдат върнати, а активите да бъдат присвоени окончателно. Смущаващата обвързаност обаче на действащ зам.-министър с хора от обкръжението на обвиняемия от прокуратурата укриващ се в Сърбия фараон, поражда много въпроси, основно към служебния министър-председател за това как е подбрал екипа си и как ще докаже, че единствената цел на правителството е прозрачни и честни избори, а не лобизъм в полза на обвинени от прокуратурата лица.