След като служебният кабинет създаде абсолютно незаконно в началото на юни „работна група“, която да изготви „черен списък“ на лица и фирми, свързани със санкционираните по американския закон „Магнитски“, сега се оказва, че европейските институции направо са се втрещили от административния произвол на правителството.

Припомняме, че след като САЩ наложиха санкции на трима българи и свързаните с тях 64 търговски дружества, българските власти решиха да се презастраховат и без всякакво законово основание и в нарушение на Конституцията, набутаха в „черен списък“ стотици, уж свързани със санкционираните, лица и фирми. С които държавната администрация прекрати всякакви отношения, а в допълнение, премиерът Стефан Янев призова банките да спрат да ги обслужват, в какъвто смисъл БНБ дори изготви указания.  

С тези действия обаче се оформи чутовен скандал, защото последваха 54 жалби от засегнатите до българския съд, както и множество сигнали до европейските институции, при положение, че в Европа отдавна съществуват ясни правила, че санкции на трети държави (каквато е САЩ), не се прилагат на територията на Европейския съюз.

Оказва се обаче, че още в края на месец юли Европейската комисия е изразила в нарочно писмо безпокойство от действията на България, която си е позволила едностранно действие – изготвянето на „черния списък“ в отговор на санкция от трета държава – САЩ.

Припомня се, че Европейският съюз има ясна политика в тази насока – че санкции от трети държави не се прилагат на негова територия, както и се цитира изрично становище по този въпрос от 2019г. на Европейската комисия. В допълнение е посочена и съдебна практика на Европейския съд, забраняваща подобни действия.

Това е изключително звучен шамар по целия кабинет „Янев“, респективно по президента Радев, който го е назначил, защото от една страна министрите явно хал хабер си нямат от закони и от европейски норми, а от друга, ясно показва желанието им за саморазправа с неудобни лица и фирми.
 


Източник: БиволСкандалът обаче не е само в становището на Европейската комисия,  а и в обстоятелството, че тази информация умишлено е крита от обществото, защото от 29 юли до 22 август има близо месец, а с изключителна наглост служебният финансов министър и любимец на кръга „Капитал“ Асен Василев продължаваше да твърди, че действията му са законни и се грижел за обществения интерес. Докато през цялото това време е знаел вече, че Европа се е противопоставила на произвола и чака отговори как се е стигнало дотук.

Вероятно в опит да потуши скандала тази информация се появява днес (включително с факсимилета от документите, предоставени очевидно от човек от правителството) в рекетьорския сайт „Бивол“, като в статията там фигурира и просторно обяснение от Асен Василев, че проблем нямало и България можела да прави едва ли не каквото си иска.

Нещо повече, потърсен е и грантово зависимия адвокат Александър Кашъмов, приближен на кръга „Капитал“, който се опитва да скалъпи мнение, че видите ли становището на Европейската комисия нямало задължителна сила, а цитираната практика не означавала, че държава членка не можела да налага санкции.


Източник: БиволТепърва обаче скандалът ще набира сила, защото Европа няма да спре дотук, като нищо чудно да бъде започната наказателна процедура срещу България заради действията на служебния кабинет. За която ще плащат всички български граждани. Но междувременно както обществото, така и политическите партии, трябва спешно да потърсят отговори от  Асен Василев и Стефан Янев, на въпроса защо служебният кабинет мракобесничи и по-важното, защо крие информация.