Законът урежда изискванията към безопасността на храните, към бизнес операторите и лицата, работещи в обекти за производство, преработка и или дистрибуция на храни, изисквания за опаковане, етикетиране, представяне на храни, както и за обектите за производство и търговия на едро и на дребно с материали и предмети, предназначени за контакт с храни.

Законът урежда още изискванията за натуралните минерални, изворните и трапезните води. Разпоредбите касаят още и етикетирането на храни. Обозначението „Добито в България“ или „Продукт от България“ се поставя върху първични продукти, които са добити на територията на България, информира "Фокус".

Обозначението „Продукт от България се поставя върху храни, когато основната съставка, използвана за тяхното производство, е добита на територията на България и всички етапи на производствения процес се осъществяват на територията на страната.

Текстовете предвиждат още информацията за храните, предлагани на територията на България, включително и на етикета, се предоставя на български език. Част от закона касае и рекламата на храни.

Текстовете гласят, че деца не могат да участват в реклами на ГМО и храни, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене.

Съгласно текстовете при възникване на хранително заболяване, бизнес операторите оказват необходимото съдействие на съответната регионална здравна инспекция и областна дирекция по безопасност на храните за ограничаване и ликвидиране на заболяването.

Законът предвижда работещите в обект за производство, преработка или дистрибуция на храни, да подлежи на предварителни периодични медицински прегледи.

Законопроектът има за цел да гарантира висока степен на защита на здравето и интересите на потребителите по отношение на храните, както и да осигури прилагането на правото на ЕС и националните мерки в областта на храните.