Сега Народното събрание само одобрява решения, изготвени някъде навън. Затова съм съгласен с казаното от президента. Това заяви в "Денят на живо" депутатът от БСП Пенчо Милков, предава Канал 3.
"Може би думата "атрофира" за парламентарната република е силна, може би действа като шамар за някои, но може би той е необходим, за да ни чуят", посочи юристът.
 
"Тази констатация - дали НС е гумен печат, дали нотариат, тя не е нова".
 
Според социалиста президентът Румен Радев е изпълнил посочените му функции с достатъчно действия през първата година от мандата му, което го показва като "активен президент".
 
За спорната Истанбулска конвенция Пенчо Милков посочи единството между представителите на БСП и на Обединени патриоти, гласували срещу разглеждането й в правната комисия на НС. 
 
"Аз ще започна с правна комисия, там с 10:9 конвенцията не мина, изобщо не влезе в дневния й ред. С Обединени патриоти не само че си говорим, но и в правна комисия днес гласувахме заедно. И приеха предложението ми изобщо да не я разглеждаме днес", разказа Пенчо Милков.
 
"Към момента обществото е разделено във връзка с тази 
конвенция. Но колкото е по-разделено обществото, толкова повече бързат управляващите да я ратифицират", добави той.
 
Милков разкри още, че днес в парламента парламентарната група на БСП е започнала събирането на подписи за организиране на национален референдум по повод Истанбулската конвенция.
 
Според него в утрешното гласуване на внесения от БСП вот на недоверие срещу управляващите математическата победа "не е единствената".
 
"Разбира се, че имаме надежда в гласуването, а математическата победа не е единствената при гласуването на вота на недоверие. Ние започнахме разговор по тема, която не е подхващана отдавна - че царят е гол. Надяваме се, че обществото видя, че в НС има политици, желаещи да разговарят по тази тема - корупцията е в нетърпими граници".
 
За приетия от управляващите антикорупционен закон Пенчо Милков отсече: "Антикорупционното законодателство на ГЕРБ е механично събиране на различни части с надежда, че те ще заработят. Не е вярно, че няма лек срещу корупцията - тя е престъпление и е определно като такова. Когато ти си свършиш работата по закон, това е борбата с корупцията - бързо, ефективно, пред всички."