ПП-ДБ внасят промени в законите за сигурност. Това обяви на брифинг съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Предвижда се предложенията за назначаване на шефовете на ДАНС, ДАТО и разузнаването да идват от правителството, а избора да става от парламента. Досега назначенията ставаха с указ на президента.

Във военното разузнаване и при главния секретар на МВР ще има по-специален режим. Ако лицето е от генералитета, той ще се назначава от президента, а ако е цивилен - чрез избор от НС.

Атанас Атанасов от ДБ цитира Конституцията, която задължава МС да осигурява обществения ред и националната сигурност. 

"Тоест изпълнителната власт има правомощия, но и задължения да осигурява тази сигурност. Затова ние даваме правомощия на правителството да работи пряко и да управлява структурните звена в областта на националната сигурност - ДАНС, ДАР, НСО, двете звена на разузнаването", обясни ген. Атанасов.

По-рано Бойко Борисов предупреди ПП-ДБ да не провокират ГЕРБ, внасяйки в този момент законите за реформи на службите. И беше категоричен, че партньорите от "некоалицията" няма да могат да разчитат на парламентарната им подкрепа.

"Службите за сигурност знаем, че трябва да бъдат реформирани и доверието към тях да бъде повишено", обясни съпредседателят на ПП. Той подчерта, че е наясно, че ГЕРБ "показват непълна готовност да подкрепят" законопроектите.

"Надявам се, че г-н Борисов не вижда по различен начин приоритета на България да влезе в Шенген. Също се надявам да не се изчаква да дойде ротацията, за да можем да придвижим темата за Шенген. Не можем да чакаме повече и се надяваме да ги убедим, че приоритета сигурност, приоритета Шенген и приоритета реформи в службите за сигурност вървят ръка за ръка", коментира Кирил Петков.

Съпредседателят на ПП беше категоричен, че реформа в службите за сигурност ще повиши шансовете за приемането ни в шенгенската зона.

"В края на миналата седмица бях в Австрия и темата беше Шенген и сигурността в пространството. Те заявиха, че най-големия въпрос с тяхното вето е информационната сигурност и сигурността по границата. Зная от премиера, че те правят всичко възможно да убедят австрийските и нидерландските ни партньори, че сме готови за Шенген", добави още той.

"Ето защо днес входираме законите за службите със сигурност", обяви Кирил Петков. 

Той коментира и протестите на енергетиците и миньорите. По думите му, най-добрият начин е да се седне на една маса.

"Както земеделците го направиха, така и енергетиците трябва да го направят. Тук трябва да се седне между правителство и протестиращи“, смята Петков и посочи, че срещите с отделни политически партии няма да доведат до решаване на проблема.

"Нека двете страни седнат на една маса възможно най-скоро", апелира той.

"В последните 20 години най-различни идеи и проекти са давани от различни политици към тези хора, но проблемите им не бяха решени“, каза още той.

По думите му в месеците до края на годината ще има възможност за допълнителни промени по териториалните планове: "Това, което се случи в момента, е, че в последния възможен срок, това бе 30 септември, плановете бяха изпратени към Брюксел, знаейки много ясно, че следващите месеци разговорите могат да продължат“, заяви Петков.

Той апелира протестите да не бъдат политизирани, за да бъдат отстоявани само исканията на енергетиците и миньорите.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук