От партия "Има такъв народ" (ИТН) заявиха, че на още техни депутати е предлагано да напуснат групата и да продължат да подкрепят управляващата коалиция. Според депутата Станислав Балабанов след обявеното вчера решение на петима депутати да се отцепят, още поне петима били убеждавани от премиера Кирил Петков да направят това:

"Министър-председателят продължава да звъни, да се моли, да предлага, да заплашва".

"На повече от 5 човека се е обаждал", каза Балабанов в отговор на въпрос и добави: "Споделят, оплакват се, но заявяват категоричната позиция, че ще останат част от нашата парламентарна група".

БЛИЦ припомня, че по-рано днес премиерът Кирил Петков заяви, че са необходими още седем депутати, за да бъде осигурено ново мнозинство в парламента. От "Продължаваме промяната" (ПП) уверяват, че не предлагат нито постове, нито пари в замяна на подкрепа.

Междувременно в позиция, разпространена до медиите, областният управител на Плевен от "Има такъв народ" Иван Янчев съобщи, че е бил убеждаван от премиера Кирил Петков да заеме "позиция, удобна на правителството".  По думите му отказът може да му струва позицията на областен управител.

Ето какво разказва той: 

"Днес министър-председателят ме помоли да взема позиция, удобна на правителството. Ще си позволя да цитирам американската писателка Андре Нортън: „Този, който поне веднъж е предавал, без колебание ще предаде отново“.

От утре е възможно заради тази моя позиция да не заемам вече поста – Областен управител на област Плевен. Вярвам, че изпълних длъжността си със съдържание. За финал споделям с вас и мисълта на великия Сократ: „Когато дебатът е изгубен, клеветата е инструмент на губещия!“

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!