През декември ще стане ясно бъдещето на металургичния комбинат „Кремиковци”, през януари пък ще има яснота относно завода за боклук в София. Това казa пред Дарик радио министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Предвижда се до края на 2010 година със средства от ЕС да бъдат изградени 50 пречиствателни станции у нас. Министърът отказа да коментира случая със смъртта на Ахмед Емин, През декември ще стане ясно бъдещето на металургичния комбинат „Кремиковци”, през януари пък ще има яснота относно завода за боклук в София. Това казa пред Дарик радио министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Предвижда се до края на 2010 година със средства от ЕС да бъдат изградени 50 пречиствателни станции у нас. Министърът отказа да коментира случая със смъртта на Ахмед Емин, През декември ще стане ясно бъдещето на металургичния комбинат „Кремиковци”, през януари пък ще има яснота относно завода за боклук в София. Това казa пред Дарик радио министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Предвижда се до края на 2010 година със средства от ЕС да бъдат изградени 50 пречиствателни станции у нас. Министърът отказа да коментира случая със смъртта на Ахмед Емин, началник на политическия кабинет на ДПС.
„Възможно е най-рано в началото на декември да се събере ръководство на „Кремиковци”, с което да започнем конкретни разговори и да се поемат конкретни ангажименти”, каза Джевдет Чакъров. На въпрос доколко металургичният комбинат замърсява въздуха в София, отговори: „Работата на комбината не е с пълния си капацитет, мощностите на „Кремиковци” са много сериозно намалени, така че няма никакъв риск за здравето на хората в София”.
Министърът коментира и проблема с боклука на столицата. „От финансова гледна точка е рентабилно да имаме завод за изгаряне на отпадъците, но преди това трябва да имаме ефективна система за сметосъбиране. Така само частта, която не може да се рециклира, трябва да се изгаря – това е 60 процента от теглото на отпадъците за изгаряне”, обясни министърът на околната среда и водите. Той даде пример със завода в Щудгарт, където се изгарят 440 000 тона отпадъци, паралелно с това там има действаща топлоцентрала. По този начин се получават 140 000 тона въглища. По думите му такъв завод би бил полезен и в София.
„Ще задвижим процедурата по издаване на комплексно разрешително за завода в София, веднага след Нова година, за площадките в Яна и Долни Богоров”, каза Чакъров и подчерта, че разрешително ще има, тъй като по думите му и правителството, и МОСВ ще съдействат напълно. „По-важно е как ще се извърши това строителство и с какви средства. Трябва да се реши дали ще са частни, публично-частни или общински проект с европейски пари, отбеляза министърът, като публично-частното партньорство е най-подходящият начин за финансиране според него.
367 млн. евро са отделени от Оперативна програма „Околна среда” за сектор отпадъци. Заводът би струвал 120-130 млн. евро, тоест 1/3 от средствата биха отишли за завод в София. Ако това се случи, то парите няма да стигнат за изграждането на регионални депа, а те трябва да бъдат построени, защото това ще увеличи такса смет, каза още Чакъров.
Относно смъртта на началника на кабинета на Ахмед Доган – Ахмед Емин, министърът отказа какъвто и да било коментар: „Няма какво да коментирам, когато текат процесуално-следствени действия”. Чакъров каза, че не се е виждал с Емин скоро. На въпрос дали има сигнал за проблем в ДПС, той беше категоричен: „Не, нямам такава информация, в никакъв случай не може да има такова нещо”. /БЛИЦ