Покани към мен от Румен Радев не е имало. Впечатлен съм от състава на този служебен кабинет. Много балансиран е с качествени хора. Вярвам, че ще бъде свършена една качествена работа. 

Това заяви в ефира на Нова телевизия и "Събуди се" проф. Огнян Герджиков. 

"Това наистина са професионалисти. Не знам защо при нас това качество не е на почит. Непрекъснато се боря за това нещо. Без професионализъм не може да има просперитет", каза той. 

"Нормално е двата лагера сега да си разменят любезности и тези, които сега слизат от политическата сцена да изразяват недоволството си", смята Герджиков. 

Той коментира рокадите по високите етажи на властта. По думите му трябва да ги има, но да се спазва определена мярка.

"Много сериозни трусове може да не дадат добър резултат. От друга страна няма как да няма промени, все пак идва нов кабинет и това е нормално. Все пак трябва да се намери баланс. 

"Единственото, което може да е притеснително, е дали ще стигнат парите, защото няма актуализация на бюджета. Ако бизнеса работи, ще има пари. Следователно трябва да се дадат добри условия и предпоставки той да работи", смята той. 

Герджиков призна, че тези дни му се въртят парадоксални мисли в главата:

"Мисля, че страната има нужда половин или една година да нямаме парламент. Той провежда некачествена продукция, водеща до промени и това пречи на икономиката. Променящата се нормативна среда плаши инвеститорите и те бягат", уточни той. 

"Очаквам силно фрагментиран парламент след изборите. Някои ще качат малко, други ще свалят малко. Ще влязат и една-две нови партии. Пак може би няма да стигне коалиционната култура, за да имаме правителство и може би ще се стигне до още едни избори"

"Депутатите на 45-тото НС действаха като дрогирани, внесоха 85 законопроекта", каза Герджиков. 

"Не съм най-големият специалист в изборните технологии, но самият факт, че няма държава в цяла Европа, която да залага изцяло на машинно гласуване, е показателно. Защо вземаме един отрицателен опит и го прилагаме у нас", запита той. 

Герджиков призна, че се страхува, че резултатът няма да е добър. "В съвременния демократичен свят се отказват от машинното гласуване, но не и тук". 

"ИТН се уплаши, че взе толкова много и не смеят да посегнат към властта. Искат първо мнозинство, за да управляват. Това даване на заден ход може и да им се отрази негативно на следващите избори", прогнозира той.