Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за ситуацията с политиката у нас и военните действия в Украйна към 9 юни. Ето какво написа анализаторът в личния си профил във Фейсбук: 

Кратка информация за политиката и войната за 09 юни 2023 г.

Идва лятото и работата ми се увеличава. Днес ще има бележки, а следващите ще са в сряда на 14 юни. Тъкмо ще не понатрупат събития за коментар. Ще е минал 11 юни и ще коментираме първия месец на Големия юруш. Ще са понападали още глави на даймио-господари и това ще коментираме. Ще са се понатрупали още сценки от Кукленото шоу.

Нека сега да видим каква е текущата обстановка.

Българската политика

На сцената: Кукленото шоу. Пеевски победи. От ъглите на сцената се носи скимтене - Ами защо плющяхме шкембетата по паветата? Как защо? За победата на Пеевски и за предстоящото изпращане на началниците ви в Брюксел. Те там ще се мъчат горките с никаквата еврокомисарска заплата, вие тук ще си гледате рахата. И има още мегдан за плющене на шкембета по паветата. Злото не спи и трябва да бъде спирано с хаджилък до Фонтана. Кукленото шоу.

Друга част от шоуто вчера беше във Висшия съдебен съвет. Гледате ли, гледате ли. Гледайте, предсказано ви е, че ще има Куклено шоу. Нали знаете, моята щел е да усъвършенствам уменията си за прогнозиране и пресмятане на социални събития. Нищо лично към никого. Даже и към юрдечетата ми. Върху тях отработвам англосаксонската доктрина за реализация на моите интереси с техни средства и за тяхна сметка.

Нататък.

Зад сцената: даймио-господарите, клановете и хвърченето на глави. Главата на даймио-господарят Гешев се оказа по-трудна за вземане, отколкото някои очакваха. Потвърждение на факта, че винаги съм го смятал за крупен даймио-господар. Тая битка ще се попроточи, но ще я коментирам в детайли след сряда. От цялата работа популярността на Гешев расте.

По другите фронтове чакаме падане на още глави на по-дребни даймио-господари. И разбира е – бюджетното сражение. Бюджетният дефицит е като косатка – като блъсне държавната лодка и даймио-господарите ще нападат, че ще се и напръскат с морска водица. Някои могат и да паднат зад борда за храна на косатките, а на някои може и да им хвръкнат главите. Гледаме.

И докато битките между клановете вървят и главите хвърчат, готвачите на кашата си реализират интересите. Ами – който може, си може. Кой не може – преглъща на сухо. И го навеждат. Това е положението.

Отиваме към войната

Тя си върви според прогнозите. Днес е ден 29 от Големият юруш. Обещавам ви подробен коментар за първия месец от юруша след сряда. Сега си чакаме края на първия месец.

Основна цел на Витанов - да усъвършенства методологията си за анализ и прогнозлане на военни действие.

Прогнозата тук я знаете отдавна: за първия месец - запек на юруша, смилане на една трета от юрушната групировка с очаквани загуби за украинската страна: 30 000 човека безвъзвратни загуби в жива сила, 150 танка, 150 оръдия и 300 бронирани машини. Както виждате, прогнозата си се изпълнява, а както е тръгнало, ще има и преизпълнение.

Юрдеците могат да крякат до небето, а може и лицеви опори да правят, коремни преси също, а може и шкембета да плющят по диваните – все тая. Витанов пак прогнозира вярно. Още от миналата година съм ви казал, че системата „Таракан“ е тъпа и опре ли в плътни отбранителни линии – гърми. Ето гледайте.

Да обобщим ситуацията. На запорожския фронт – нищо, при Бахмут – нищо. На север – нищо. Запек. Че е запек показва и завзетата територия. До днес украинците трябваше да са завзели 348 квадратни километра. Нищо такова няма. Юрушът при Орехово не е достатъчно голям. Писах ви отдавна – 15 бригади трябва да ударят на малка площ. Но при превъзходството на руснаците в артилерия и авиация, това ще е касапница. Продължаваме да гледаме Големия юруш на пушечното месо. Докато има пушечно месо. После идва фон Молтке с неговата приказка за това, което става, когато няма армия да отбранява територията.

Пропагандата продължава да е аматьорски тъпа – юруш нема, загуби нема. Писал съв ви – чакаме до 11 юли, когато по план и втората трета от юрушната групировка трябва да замине, заедно с още 150 танка, 250 оръдия и 300 бронирани машини. Е, те танковете не растат по дърветата и не могат да бъдат доставяни с темпото, с което в момента се превръщат в скрап. Няма танкове – има юруш на пушечното месо. А защо има юруш на пушемното мисо? Отиваме при Клаузевиц, за да ни обясни.

Караме нататък

И тъй юрдечета мои крякащи – Карл фон Клаузевиц (ден 26)

Войната, пише Клаузевиц не е нищо друго освен крупномащабна борба. Ако трябва да представим като едно цяло многобройните единоборства, съставящи войната, най-добре ще го направим като си представим схватка на двама борци. Всеки се стреми с помощта на физическата си сила да застави другия да се подчини на волята му. Всеки се стреми да разгроми противника и да го лиши от способност за по-нататъшна съпротива.

Следователно, пише Клаузевиц, войната е акт на насилие, имащо за цел да састави противника да изпълни нашата воля.

Насилието, продължава Клаузевиц, се въоръжава с изобретенията на науката и изкуството, за да се бори с друго насилие.

И сега нещо интересно.

Незабележимите и едва ли достойни за упоменаване ограничения, наложени под формата на обичаи на международното право, съпровождат насилието и не отслабват неговите ефекти по същество.

Насилието (тоест физическата сила) се явява средство. Крайната цел е задължителното подчинение на врага на нашата воля. За да се постигне напълно тази цел, врагът трябва да се обезоръжи и да се лиши от способността да се съпротивлява. Това е собствено и целта на военните действия.

Така. Прилагаме сега добрия стар Клаузевиц към войната в Украйна. И виждаме защо няма да спре скоро. Едната страна трябва да загуби способността си да се съпротивлява чез унищожаване на оръжията и. Украйна яма как да реализира тая цел. Руснаците имат много оръжие и голяма част от тях са вън от обсега да украинската армия. Руснаците могат да реализират такава цел. Цялата територия на Украйна те си я прострелват спокойно, да не говорим за ядрените оръжия. На всичкото отгоре, Украйна е на системи – оръжейни и финансови. Ако системите спрат, руснаците ще реализират целта на войната и войната ще свърши.

Международното право? Виждате, какво казва Клаузевиц за него. Бля, бля – като нямаш армия, никакво международно право не те и защитава.

Така, я сега да приложим Клаузевиц към нашата ситуация. Ние как сме с физическата сила, тоест с армията? Четем вчера, гръцки самолети щели да охраняват въздушното ни пространство. Бравос, бравос, пращим от сила. Гледаме какво остава от армията, като извадим чантаджиите. Бравос, бравос, пращим от сила. Флот, авиация, туй-онуй? Бравос, бравос, пращим от сила.

Ами като пращим от сила, къде се навираме между атовете, щом Клаузевиц ни казва, че при война международното право е нищо друго освен бля,бля? Междунродното право ще спре атовете да ни наритат? Знаете какво мисли Клаузевиц по въпроса – бля, бля. А аз какво да правя – мисля като него. Не съм Крякан фон Юрдековиц, нито Фелдмаршал Лорд Кряк фон Къщата до Локвата Вдясно.

Затова ви пиша – нямаме работа да се врем между атовете в тая война. Вчера един юнак се изцепи, че имало натовски държави, които били готови да изпратят войски в Украйна. Тъй, де тъй, откога ви разправям, че тези държави ще са от санитарния кардан от Източна Европа. И ви напомням за червената линия на цар Борис III. Ама де да видим. Нали помните доктрината

Намери глупак да ти реализира интересите за собствена сметка.

И следствието от нея

Наведи, използвай, захвърли.

Сега сме на точка първа от следствието. Чакаме точка втора.

Накрая, я да видим какво става с прогнозите за корона вируса

Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 319 дни

Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 423 дни.

Е, който може, си може. Който не може – човка в калта и почва аматьорски да я бълбука.

Между другото, пък може и да се появи весела изненада за юрдечетата тук. Повече, след сряда, ако не взема да забравя.

Желая здраве и успехи и нека войната и вирусите да стоят далеч от вас.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук