Президентът Румен Радев е на посещение във Великобритания днес, където се провежда четвъртата среща на Европейската политическа общност.

Лидери от целия континент се събират в историческия доворец Бленъм, за да обсъдят продължаващата подкрепа за Украйна, както и общите предизвикателства на европейския континент - енергетиката, сигурност, демокрация и миграция.

На срещата, чиито домакин е новоизбраният британски премиер Киър Стармър са поканени да участват 47 държавни и правителствени ръководители.

Те ще обсъждат наболели въпроси като войната в Украйна, нелегалната имиграция и енергийната независимост на Европа.

Не се очаква да бъдат взети конкретни решения. Целта му е да осигурява редовен обмен на мнения между държавите от ЕС и останалите на континента, които не са част от организацията, но споделят европейските ценности за мир и демокрация.

Затова и домакините са избрали двореца „Бленъм“, родно място на легендарния британски политик Уинстън Чърчил, чиито опит с войните го убеждава, че само обединена Европа може да гарантира мир.

Лично крал Чарлз III ще приветства европейските лидери и ще даде прием в тяхна чест, което е още един знак, че Обединеното кралство държи да поддържа близки отношения с тях, независимо от избора си да напусне ЕС.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!